ŠETNJOM DO ZDRAVLJA: Akcija Društva dijabetičara i Planinarskog saveza

V. I.

16. 04. 2022. u 15:34

VIŠE od 80 učesnika u subotu se prošetalo od Ovčar Banje do Banjskog potoka, a u okviru akcije koja se realizuje kroz projekat „Otvori plavi krug“ u Beogradu, koja se prvi put proširila i na druge gradove u Srbiji.

ШЕТЊОМ ДО ЗДРАВЉА: Акција Друштва дијабетичара и Планинарског савеза

Foto: V. Ilić

U grupnoj šetnji učestvovale su osobe sa dijabetesom, gojazne osobe i ostali koji žele da razviju zdrave životne navike pod nadzorom medicinskog osoblja.

Aleksandar Barać ispred Planinarskog društva „Kablar“ iz Čačka, koji su deo ove ove organizacije, kazao je da je želja da se ovom akcijom privuče što veći broj različitih korisnika iz raznih kategorija ovom načinu života.

- U saradnji sa Društvom dijabetičara pokrenuli smo inicijativu da „Plavi krug“ dođe i u naš grad. Današnja šetnja je organizovana sa ciljem da pokažemo lepote Ovčar Banje, a opet ne zahteva veliki fizički napor. Staza do Banjskog potoka je pet kilometara i ona je pristupačna u svim godišnjim dobima. Ovo je početak jedne lepe saradnje koja će se nastaviti u narednim mesecima, za sada je dogovoreno za narednih pet meseci pet staza. Članovi društva će biti vodiči u današnjoj šetnji. Danas su nam u gostima i planinari iz Valjeva, Beograda, Kruševca - rekao je Barać.

Pored Planinarsko društva, ova akcija se sprovodi i zahvaljujući Društvu za borbu protiv šećerne bolesti „Diabetes Melitus“ iz Čačka, Dijabetološkim savezom Srbije i Planinarskim savezom Srbije.

- Sa nama u šetnji su i mala deca dijabetičari sa roditeljima, osnovnici, srednjoškolci i odrasli. Ovu grupu danas prati stručni tim - dr Zorica Popović, medicinska sestra Mila Nikitović, koja radi u Savetovalištu za dijabet grada Čačka i Jelena, medicinska sestra koja radi na internom odeljenju čačanske bolnice. Takođe tu su i volonteri koji imaju iskustva iz kampova gde borave deca sa dijabetesom - kazala je Biljana Vasojević, sekretar Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Čačka.

Dr Zorica Popović, lekar iz Savetovališta za dijabetičare Čačak navela je da pored ishrane za dijabetičare je jako važna fizička aktivnost.

Bitno je da se svaki dan kreću minimum po sat vremena. Ova akcija je bitna, jer kada vide koliko je lepo u prirodi i koliko će se bolje osećati i koliko je lepo druženje pre će se odvažiti da se pokrenui i time izbeći komplikacije vezane za svoju bolest – zaključila je dr Popović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati