POBEDILI “JANJA” I “BABA I UNUK”: Najbolje riblje čorbe kuvaju se na „Porečkom kotliću“

S. M. Jovanović

15. 08. 2021. u 17:47

OVOGODIŠNjI “Porečki kotlić”, održan u Donjem Milanovcu na samoj obali Dunava, još jednom je pokazao da ova varoš i njene komšije iz susednih naselja, čuvaju tradiciju.

ПОБЕДИЛИ “ЈАЊА” И “БАБА И УНУК”: Најбоље рибље чорбе кувају се на „Поречком котлићу“

Foto privatna arhiva

Čak 13 ekipa kuvalo je najlepše riblje čorbe, a četiri i najukusnije riblje paprikaše na zadovoljstvo prisutnih koji su se kasnije redom sladili.

I dok su se riblje čorbe i paprikaši kuvali lagano sa dunavskom ribom i začinima koji nijedan majstor od zanata nije hteo tek tako da otkrije, dunavski alas Dejan Rančić je u velikom kazanu kuvao riblju čorbu za posetioce i kibicere, kojih je, kako je takmičenje odmicalo bilo sve više.

Iskusni žiri u sastavu: Jova Radulović, Jasmina Stefanović i Duda Rančić imao je pune ruke posla i mnogo muka da među najboljima odredi one čiji je specijalitet nadjačao sva čula i probirljivo nepce i dodeli im titule pobednika.

Foto privatna arhiva

Pa, ipak, jedan je morao da bude najbolji, a to je, ocenom žirija, bila ekipa “Baba i unuk” u kategoriji riblje čorbe i “Janja” u kategoriji ribljeg paprikaša.

Drugo mesto u spremanju čorbe osvojili su „Porečki ribolovci“ a paprikaša ekipa „Abe“, a treće “Porečki šmekeri” kod čorbe i „Deda i unuk“ u kategoriji paprikaša.

-Osnovno za riblju čorbu je da u njoj preovladava ukus ribe, a ovde je bilo čorbi u kojima se ukus ribe nije osećao – prokometarisala je odluku žirija Jasmina Stefanović.

Njen kolega, Duda Rančić, složio se sa ocenom i rekao da pojedine specijalitete znaju da “pokvare” začini, a Jova Radulović, predsednik žirija je na sve dodao da su kotlići u načelu bili dobri, ali da nije “sve slasno, što je i masno”.

-Ne treba preterivati sa začinima, ne smeju nana i mirođija da ubiju ukus ribe – poentirao je Rančić.

Pobeda je, rekli su majstori svog zanata, uveliko draža ako se ima u vidu da je konkurencija u spravljanju ribljih čorbi bila daleko veća. Njihove kolege po varjači, međutim, parirali su im, težinom spremanja paprikaša od ribe, a publika je svoje simpatije jednako podelila i sa jednima i sa drugima.

Tradicija je, vele, sačuvana, jer je Donji Milanovac, nekadašnji Poreč, po kojem i ova manifestacija nosi ime, po ribolovu i specijalitetima od ribe i poznata.

Organizator, donjomilanovački Centar za kulturu i obrazovanje, dodelio je nagrade najmlađoj ekipi “Gavra”. “Abe” su dobile nagradu za najstariju ekipu, “Porečki šmekeri” za najorganizovaniji tim, a “Mišini alasi” za najveseliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV LESKOVČANIMA: Preventivni pregledi bez zakazivanja