OLAKŠALI ŽIVOT "ZABORAVLJENIMA" Vlada Švedske, UN i grad Valjevo pomogli ugroženima u selima

B. PUZOVIĆ

15. 07. 2021. u 06:21

U UDALjENIM valjevskim selima živi oko 90 starih osoba u veoma teškim uslovima, bez prihoda, zdravstvene knjižice, lične karte, struje, vode.

ОЛАКШАЛИ ЖИВОТ ЗАБОРАВЉЕНИМА Влада Шведске, УН и град Ваљево помогли угроженима у селима

Foto GU Valjevo

Među njima su i samci, osobe s invaliditetom, beskućnici, mnogi zaboravljeni od svih...

Ovo je ustanovljeno tokom realizacije "Autrič programa dobre prakse u Valjevu", vrednog oko 25.000 dolara, od čega su četiri petine uložili Vlada Švedske i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a ostatak Grad Valjevo. Aktivisti su obišli sela Donji Taor, Suvodanje, Stanina reka, Miličinica, Sitarice, Vujinovača, Brezovice..., a od 90 osoba koje su posetili, samo 36 bilo je na evidenciji Centra za socijalni rad "Kolubara" u Valjevu.

- Pojam engleske reči "autrič" u ovom slučaju podrazumeva rad van institucija, jer stručni saradnici idu na teren, kada su praznici na primer obilaze crkve, groblja, tu pronalaze klijente i informišu ih koja prava imaju - objašnjava koordinator projekta Aleksandar Prica iz Asocijacije "Duga" iz Šapca.

- Oni koji imaju zemlju u vlasništvu, ne mogu da dobiju socijalnu pomoć, ali s obzirom na starost, nisu u stanju da imanje obrađuju. Mi dolazimo do tih osoba, koje često žive u najudaljenijim i teško pristupačnim područjima, bolesni i napušteni, pomažemo da do njih dođu nadležne institucije.

Osobama u valjevskim selima, stručni saradnici ovdašnjeg Centra za socijalni rad pomagali su u prikupljanju dokumentacije potrebne za dobijanje novčane pomoći, tuđe nege, uvećani dodatak. Upućivali su ih u PIO, RFZO, zakazivali lekarske preglede, nabavljali lekove i namirnice... Pomoć je pružana i ugroženim kategorijama Roma u Valjevu.

- Značaj ovog projekta je što je omogućio da se dopre do seoskih staračkih domaćinstava koja nemaju nikakve uslove za život ni prihode - kaže Katarina Milićević, direktorka Centra za socijalni rad "Kolubara" u Valjevu.

- Prepoznali smo da je to najugroženija kategorija stanovništva, ne samo u Valjevu, već u Srbiji. Imamo manjak radnika, nikada nismo mogli da dođemo do svih kojima je pomoć neophodna. Zahvaljujući Asocijaciji "Duga" i ovom projektu, stigli smo do mnogo staračkih domaćinstava za koja nismo ni znali.

ZBUNjENI, ALI ZAHVALNI

- NAILAZILI smo na ljude koji po deceniju i po nemaju novu ličnu kartu, ni zdravstvenu knjižicu, žive u očajnim uslovima, ali ne žele u dom, hoće da ostanu u svojoj kući - kaže Danijela Đurđević iz valjevskog Centra za socijalni rad.

- U početku, bili su nepoverljivi, zbunjeni i iznenađeni posetom. Kada su ostvarili neka prava, zvali su nas telefonom, plakali, zahvaljivali se. Smatramo da je ova usluga potrebna Valjevu, jer ima dosta osoba koje ne mogu da ostvare osnovne potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna