NOVOSAĐANI OBRATITE PAŽNJU: „Vodovod“ upozorio - ugroženo snabdevanje, uvodimo restrikcije pijaće vode

LJ. P.

24. 06. 2021. u 21:33

TOKOM jučerašnjeg dana, a pogotovo u večernjim satima zabeležena je abnormalna potrošnja pijaće vode koja je ugrozila redovno vodosnabdevanje korisnika.

НОВОСАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: „Водовод“ упозорио - угрожено снабдевање, уводимо рестрикције пијаће воде

Foto Ž. Knežević

Iako je Fabrika vode radila bez zastoja i proizvodila maksimalne količine vode za piće, a reni bunari i pumpe potiskivali iznad projektovanog kapaciteta, neracionalna potrošnja onemogućila je stabilan pritisak u distributivnom sistemu, saopšteno je danas iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Novom Sadu.

Enormni skok nenamenske potrošnje, kako navode u ovom preduzeću, zabeležen je na sremskoj strani grada gde je registrovano više od 40 odsto utrošene pijaće vode u odnosu na uobičajene parametre. Zbog toga tokom prethodne noći sugrađani na bačkoj strani grada u pojedinim periodima nisu imali vodu. To se pogotovo manifestovalo na rubnim delovima mreže i u gradu na višim spratovima zgrada koje nemaju hidropak.

Iako je JKP “Vodovod i kanalizacija” početkom sedmice apelovalo na racionalnu potrošnju i upozorilo da sremska strana grada neodgovorno troši vodu, stanje na terenu se nije poboljšalo.

- Da bi smo zaštitili sistem i obezbedili dovoljne količine vode za sve sugrađane JKP “Vodovod i kanalizacija” je primorano da uvede restrikcije u vodosnabdevanju – kažu u ovom preduzeću. - Danas, 24. juna bez vode će biti deo Sremske Kamenice (od centra ka Dunavu), Popovica, Paragovo, Čardak, Bocke, Glavica, Ledinci, Torine, Liparije i Sremski Karlovci, u periodu od 20 časova do 5 sati. Napominjemo da će institucije od vitalnog značaja koje se nalaze u gore navedenim naseljima sve vreme imati vodu.

Takođe, smanjen pritisak će imati korisnici u Bukovcu, Kaću, Kovilju i Budisavi. Ukoliko se ova mera pokaže učinkovitom restrikcije će se obustaviti kad se sistem vodosnabdevanja stabilizuje.

- Još jednom apelujemo na građane da prerađena voda u Fabrici vode koja dolazi do krajnjih korisnika, isključivo se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje i to svi treba da imamo na umu – ističu u „Vodovodu“. - Navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)