SPOMENIK PROSJAKU JUSI: Simbol tolerancije u Sremskoj Mitrovici

S. Kostić

25. 05. 2021. u 08:11

POSLE pet godina otkako je grupa građana iz Sremske Mitrovice pokrenula inicijativu da se u Sremskoj Mitrovici podigne spomenik prosjaku Jusi, skulptura je konačno završena i čeka se odgovor Gradske uprave gde će biti postavljena.

СПОМЕНИК ПРОСЈАКУ ЈУСИ: Симбол толеранције у Сремској Митровици

Foto: S.K.

Nesvakidašnji spomenik izrađen u prirodnoj veličini visine 152 centimetara, predstavljaće simbol tolerancije ovog grada.

Rom Jusa, ili Šefko Alimanović, bio je najpoznatiji prosjak u ovom gradu, koji je duh dobrote, tolerancije širio, do pre 13 godina kada je iznenada, tiho, zauvek napustio ulice grada.

- Spomenik je nastao od sredstava koje su donirali građani i to onoliko koliko je Jusa tražio, današnjih 100 dinara. I posle pet godina Mitrovčani su uspeli da prikupe 8.000 evra koliko košta izrada spomenika - kaže jedan od inicijatora akcije Slobodan Simić. - Zatražili smo dozvolu za postavljanje na tri lokacije, odnosno na mestima gde je on stajao u svojim aktivnostima. To je šetalište prekoputa parka, pored prve klupe u centru grada i kod Gradske biblioteke.

Mitrovčani kažu da je Jusa bio dobar čovek, koga su svi voleli.

- Moj zadatak je bio da Jusin lokalni karakter nekako približim ljudima, koji dođu u grad, a ne znaju ništa o njemu. Da imaju neku uspomenu sa skulpturom koja će njima biti prihvatljiva - kaže vajar autor skulpture Vladimir Tović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna