ĐOKOVIĆ PIŠE ISTORIJU: Novak u Astani može da uradi nešto na šta se čeka više od decenije

Novosti online

09. 10. 2022. u 11:13

Novak Đoković u nedelju od 12 časova i 30 minuta igra finale turnira u Astani protiv grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa.

ЂОКОВИЋ ПИШЕ ИСТОРИЈУ: Новак у Астани може да уради нешто на шта се чека више од деценије

Foto: Printscreen - Tennis TV

Ujedno, to će biti drugi meč za trofej srpskom teniseru u sedam dana, a ujedno i prilika da načini rezultat na koji se čeka punih 12 godina. 

Baš toliko vremena je prošlo od kada je švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio turnire iz četiri kategorije u jednoj godini. Švajcarac je te 2010. pobedio u Štokholmu (250), Bazelu (500), Sinsinati mastersu, a grend slem pehar podigao u Australiji. Sa druge strane, sedmi teniser sveta je ove sezone podigao četiri pehara, iz četiri različite kategorije. Novak je bio pobednik Vimbldona, mastersa u Rimu i nedavno turmira u Tel Avivu iz kategorije 250. Turnir u Astani je iz kategorije 500, te bi osvajanjem Đoković došao do vrednih bodova, ali u uspeo da ponovi učinak Švajcarca.

Srpski teniser će se ujedno boriti za 90. titulu u karijeri, a 16. u dvorani, dok je samim plasmanom u finale turnira u Kazahstanu Đoković stigao do brojke od 22 različite zemlje u kojima je igrao duele za pehar. Novak je to uspeo da učini u Kanadi, Holandiji, Izraelu, Kazahstanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Portugalu, Austriji, Španiji, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Srbiji, Švajcarskoj, Kini, Japanu, Monaku, Kataru, Hrvatskoj, Tajlandu i Nemačkoj. 

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

 

Na taj način, on je prestigao Federera, koji je igrao u 21 zemlji, i to su: Francuska, Švajcarska, Italija, Holandija, Australija, Italija, Sjedinjene Američke države, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Kanada, Tajland, Katar, Monako, Japan, Portugal, Kina, Švedska i Turska, zemlje su u kojima je Švajcarac igrao finale ATP turnira. 

Od članova "velike trojke" jedino je Rafael Nadal ispred Đokovića, a on je finale igrao u 23 države, a to su: Meksiko, Poljska, Brazil, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, Monako, Španija, Italija, Francuska, Švedska, Nemačka, Kanada, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Indija, Australija, Katar, Japan, Čile, Argentina i Švajcarska. 

Što se tiče istorije duela sa Cicipasom, oni su odigrali deset mečeva i skor je 7:3 za Novaka, ali je jedan duel koji je dobio Cicipas bio na egzibiciji. Ne računajući taj susret, Đoković je u nizu od šest pobeda i u ovaj meč ulazi kao favorit.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Rud prestigao Sinera (VIDEO)