"ŽIVIMO ZA MEDALJU" Maja Aleksić za "Novosti" o velikim mogućnostima odbojkašica na Svetskom prvenstvu

Slobodan KRSTOVIĆ

07. 08. 2022. u 12:17

GODINAMA se spremala da u reprezentaciji preuzme jednu od glavnih uloga. Maja Aleksić je blistala u ovogodišnjoj Ligi nacija, bila je treća blokerka u preliminarnoj fazi, a peta na završnom turniru u Ankari, gde su odbojkašice osvojile bronzanu medalju.

ЖИВИМО ЗА МЕДАЉУ Маја Алексић за Новости о великим могућностима одбојкашица на Светском првенству

Foto: Arhiva Novosti

 Novoj zvezdi italijanske Valefođi sada je najvažnije da se ekipa što bolje spremi za SP od 25. septembra do 15. oktobra u Holandiji i Poljskoj, gde brane zlato.

- Pre Lige nacija selektor Danijele Santareli me je pitao kakvi su moji planovi, da li sam spremna fizički, da li mogu da iznesem LN. Ja sam rekla da bih želela da igram od početka sve turnire. I tako je bilo. Hvala Bogu, zdravlje me je poslužilo, odigrala sam sve do kraja i naravno da mi je mnogo značilo. Super smo sve odigrale, i ekipno i individualno. Dosta igračica je pokazalo koliko i šta mogu. A i uvek je poseban osećaj kada igram za svoju državu, pod svojom zastavom - ističe za "Novosti" Maja Aleksić.

Maja je još jedan izdanak slavne užičke škole, koja je podarila Srbiji velike odbojkašice. Prvo je počela da igra odbojku u školi sa drugaricama, a inspirisao ju je i dve godine stariji brat koji je trenirao odbojku.

- Normalno je bilo da me roditelji pošalju da treniram neki sport, jer sam oduvek bila sportski građena, visoka i mršava. Kada sam zavolela odbojku, krenula sam ozbiljnije da treniram u Jedinstvu - priča Aleksićeva.

Već sa 16 godina napustila je rodno Užice i preselila se u Beograd, gde je pet godina nosila dres Vizure. Potom je tri godine igrala za Alba Blaž iz Rumunije, da bi poslednje dve sezone provela u francuskom La Kaneu. Sada se preselila u Italiju.

- Dolazak u Vizuru je bio pravi izbor, jer je klub tada okupljao dosta mladih igračica. Prve godine trenirao me je Darko Zakoč, s kojim sam sarađivala i u Rumuniji. Mislim da sam dobro uradila što sam u inostranstvu krenula od slabije lige, jer sam mogla dosta da igram. Imala sam sreću da i vežbam sa vrhunskim trenerom Zakočem. Ovo mi je i peta sezona u seniorskoj reprezentaciji - ističe Aleksićeva.

U reprezentaciji je stasavala uz Milenu Rašić, Stefanu Veljković i Jovanu Stevanović...

- Sreća je i čast ići na treninge i deliti teren sa takvim igračicama. Bila sam prezadovoljna što sam imali priliku da se pripremam sa njima, a posle i da odem na velika takmičenja. One su divne devojke, velike igračice, bilo je lepo da učim od njih. Sada čekam svoje pravo vreme - kaže Maja.

Od ove sezone kormilo ženske selekcije od velikog Zorana Terzića preuzeo je Italijan Danijele Santareli.

- Nisam igrala u Italiji, ali me je u Francuskoj trenirao Italijan, a njihov način rada je isti, jer akcenat stavljaju na taktičku pripremu. Nije toliko nova filozofija rada, ali je ipak drugačije i promena za nas. Ipak, mislim da smo sve zrele i kao igrači i kao ličnost da se lako prilagodimo - naglašava Aleksićeva.

Maja je deo generacije koja je 2014. predvođena Tijanom Bošković osvojila zlato na juniorskom EP. U ekipi su sada i Bojana Milenković, Sara Lozo...

- Dosta nas je i iz Vizure, tu su i Mirkovićeva, Lazovićeva, Kocićeva. Vidi se da je naše vreme došlo. To je naša prednost, jer se odlično poznajemo, godinama smo delile dobro i zlo, odigrale mnogo teških utakmica, tako da znamo kako će koja u datom trenutku da reaguje. Nekako je lakše kada imaš te igračice pored sebe. Treba igrati sa iskusnijim odbojkašicama, ali je najslađe kada si sa svojom generacijom - kaže Maja.

Devojke će se 50 dana pripremati za SP, na kojem žele da se domognu jedne od medalja.

- Kada mi kažu koliko smo odigrali utakmica, meni sve to izgleda kao da je brzo prošlo. Fokusirane smo na SP, a LN je dobra došla da se pokažu neki igrači koji nisu imali ranije priliku da igraju u reprezentaciji. Nama je u stvari leto počelo 1. avgusta. Imaćemo prave pripreme, u Beogradu i na Kopaoniku. Cilj nam je medalja i sada radimo da to i ostvarimo - ističe Aleksićeva.

Grupa C je veoma jaka, tu su SAD, Kanada, Nemačka, Bugarska i Kazahstan. Četiri ekipe idu u drugu fazu, dug je put do pobedničkog postolja.

- Sličan sistem je bio i na SP 2018. Možda ima malo više utakmica, ali imamo priliku i za popravni. Mislim da nama to neće trebati, jer ako odigramo na našem nivou, možemo sa svima da igramo, što smo pokazale 2018, kada smo postale svetske prvakinje. Sada je nova generacija, nove devojke, ali smo sve pokazale da možemo, da treba da budemo ovde i da možemo da nasledimo devojke koje su završile karijeru - podvlači Aleksićeva.

SANTARELI JE HRABAR

PRIMEĆUJE Maja Aleksić da je Danijele Santareli bio veoma hrabar kada je prihvatio da nasledi Zorana Terzića, koji je od Srbije stvorio velesilu:

- Nije mu uopšte lako. Santareli mora da se dokaže, a mi smo tu, pa smo tu. Valja sve te uspehe koje je Terzić gradio 20 godina da opravda i da se nekako nosi sa tim. Ovo je veliki zalogaj za njega, ali se dobro snašao. Svaka čast našem treneru što se usudio da dođe na Terzićevo mesto, jer to uopšte nije lako.

MNOGO TEŠKO NA KLUPI

MAJA je jedna od devet devojaka koje su osvojile zlato na SP pre četiri godine u Japanu. Tada je grejala klupu...

- Mnogo je teže na klupi nego u terenu. Kada si u terenu, nemaš taj osećaj, ni koliko je bitno, ni koji je rezultat, već igraš, daješ sve od sebe, motivisan si i skoncentrisan si na igru. Na klupi sve to mnogo teže proživljavaš - ističe Maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KREĆE NAJVEĆI CIRKUS U KINI: Aston Martin najbrži na treningu