ONI DOLAZE NIKOLA JOVIĆ: Novi srpski zlatni grumen rođen u Engleskoj

G. K.

24. 07. 2021. u 22:00

DOBRO zapamtite ime Nikole Jovića, jer će u godinama koje slede ono gospodariti košarkaškim nebom.

ОНИ ДОЛАЗЕ НИКОЛА ЈОВИЋ: Нови српски златни грумен рођен у Енглеској

Foto arhiva VN

Mladi srpski reprezentativac i novi izdanak Megine fabrike talenata spada u grupu najperspektivnijih igrača Evrope i neko ko bi po rečima mnogobrojnih relevantnih stručnjaka trebalo da predvodi novu generaciju momaka sa Starog kontinenta u NBA ligi.

Da takvi navodi i predviđanja nisu prazne priče dokazao je na nedavno završenom Svetskom prvenstvo za igrače do 19 godina u Letoniji, na kojem je naša selekcija završila na četvrtom mestu, a Jović bio izabran u idealnu petorku šampionata. Na sedam odigranih utakmica u proseku je postizao 18,1 poen, 8,3 skoka i 2,9 asistencija uz indeks korisnosti 20,7!

U punoletstvo je uplovio početkom juna ove godine kada je i potpisao prvi profesionalni ugovor sa ekipom iz beogradskog naselja Braće Jerković, dok je prve minute u seniorskoj košarci upisao još prošle sezone u meču 22. kola regionalne ABA lige na gostovanju Splitu kada je za 21 minut na parketu ubacio deset poena uz devet skokova i jednu asistenciju.

To bi moglo da se podvuče kao prolog u knjizi njegove košarkaške karijere, jer bi u nastupajućoj sezoni Jović tek trebalo da dobije važnu ulogu i minute u ekipi trenera Vladimira Jovanovića. U juniorskom uzrastu bi se moglo reći da je "prešao igricu" pošto je sa svojim timom osvojio praktično sve što se moglo osvojiti, pritom uzevši sva MVP individualna priznanja.

Atletski i načinom na koji razume igru do savršenstva odgovara prototipu modernog NBA igrača zbog čega ga je i ugledni ESPN nazvao "sledećim velikim srpskim prospektom". Sa 208 centimetara visine poseduje duge noge i izuzetan raspon ruku kao i odličnu kordinaciju pokreta. Pritom ga krasi lepa mehanika šuta, mekan izbačaj i sposobnost da bude opasan i kada šutira iz trka. Američki rečeno - pravi "olraund" igrač.

U Megu je došao 2018. godine iz KK Sava u kojem je počeo da igra košarku sa 11 godina, dok je pre toga jedno vreme trenirao vaterpolo u Partizanu. Uporedo sa njegovim dolaskom, klub na mesto trenera kadetskog tima postavlja Dragoljuba Avramovića koji odmah prepoznaje enorman potencijal u njemu. Njih dvojica kasnije zajedno sarađuju i u reprezentaciji kao i juniorskoj selekciji, a plodovi te saradnje dobijaju konačne obrise u već pomenutim uspesima.

- Bilo je samo pitanje vremena kada će eksplodirati. Treniram ga tri godine i dobro poznajem njegove kvalitete. On je dečko koji je rešio da pobedi i niko mu ne može stati na put. Poseduje ogroman kvalitet, u stanju je da čuva igrače od pozicije jedan do pet - analizirao je Avramović Jovićeve kvalitete, za naš list.

Košarka je za Nikolu čini se bila sudbinski predodređena, iako je spletom okolnosti rođen u možda i najmanje košarkaškoj zemlji na svetu - Engleskoj. Međutim, razlog tome je bila upravo magična igra pod obručima pošto je u to vreme njegov otac Ilija profesionalno igrao za jedan klub iz Lestera da bi se porodica sa njegovih devet godina preselila u Beograd gde sve za njega i počinje. Da mu je sport u krvi pokazuje primer majke Svetlane koja se u mladosti bavila plivanjem i koja ga je zajedno sa ocem naučila pravim vrednostima, što naglašava i Avramović.

- Pravo je zadovoljstvo raditi sa momkom poput njega koji je izuzetno odgovoran prema obavezama i želi da napreduje. Tome u prilog ide i činjenica da na trening koji je zakazan u 9.30 on dolazi u 7.15. To sve govori. Međutim, pre svega je reč o izuzetno vaspitanom momku koji je takvo ponašanje poneo iz kuće i njegovi roditelji su po tom pitanju odigrali ključnu ulogu - zaključuje trener Meginih juniora priču o budućem nosiocu našeg seniorskog tima.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Nikola Jović

Datum i mesto rođenja: 09.06.2003. (Lester, Engleska)

Nacionalnost: Srbija

Pozicija: bek/nisko krilo

Visina: 208 cm

Težina: 95 kg

Karijera: KK Mega (2021-)

Priznanja: MVP juniorske ABA lige (2021), član najbolje petorke juniorske ABA lige (2021), član najbolje petorke SP do 19 godina (2021)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)