MITROVIĆ IZLEČIO RANE I SRBIJU: Stojković debitovao pobedom - "Mitroviću sam rekao da zaboravi prošlost!"

N. Iljukić

25. 03. 2021. u 00:02

ALEKSANDAR Mitrović i Dušan Tadić su pogurali Srbiju ka Svetskom prvenstvu u Kataru! Fudbaleri Srbije su pobedom protiv Republike Irske 3:2 (1:1) počeli kvalifikacije za najveće takmičenje na svetu, počastili novog selektora Dragana Stojkovića trijumfom na debiju na klupi Srbije i najavili da su “orlovi” na putu da se izleče od škotskog šoka.

МИТРОВИЋ ИЗЛЕЧИО РАНЕ И СРБИЈУ: Стојковић дебитовао победом - Митровићу сам рекао да заборави прошлост!

FOTO: N. Iljukić

Dragan Stojković je prilično izmešao karte i tim koji je poslao na Irce. U startnoj postavi su bila samo trojica onih koji su prošlog novembra krenuli na Škote.

Činilo se da ovaj eksperiment u prvih 45 minuta nema nikakav efekat pošto su gosti poveli već u 18.minutu golom Alana Brauna i na trenutak presekli dah malobrojnim ljudima na stadionu.

Kestenje iz vatre je vadio Dušan Vlahović u 40. minutu i posle prve asistencije novog kapitena Dušana Tadića postigao efektan gol ga izjednačenje.

FOTO: M. Vukadinović

Pauza u poluvremenu je očigledno prijala “orlovima”, a u nastavku je viđena prava fudbalska rapsodija. Pogotovo od trenutka kada se u 63. minutu na terenu, umesto Đuričića, pojavio Aleksandar Mitrović.

Pre 130 dana je najbolji strelac Srbije na onom levom golu na stadionu “Rajko Mitić” promašio penal protiv Škotske i pao u očajanje i na svoja ramena nabacio neprospavane noći. Sinoć, posle tog prokletog 12.novembra je isti taj gol pogodio dva puta.

PAVLOVIĆ PO UKUSU SELEKTORA

NIJE štedeo Dragan Srojković reči hvale za pojedine igrače posle pobede nad Ircima.

-Strahinja Pavlović je odigrao sjajan meč. Iako je još klinac , bio je apsolutno na nivou koji zahteva ovako težak meč. Vlahović je bio sjajan, a mene najviše raduju dva vrhunska gola Mitrovića, od kojih je onaj prvi prava majstorija - rekao je Stojković.

Oba puta posle briljantnih asistencija kapitena Tadića, a najsrećnija okolnost je što će se prvi pogodak iz 69. minuta prepričavati bar malo lepše i duže od promašenog penala. Mitrović je sinoć utakmicu počeo sa klupe za rezerve i trebalo mu je samo 15 minuta na terenu da praktično sam pobedi Irce. Samo zbog ta dva gola je poneo epitet igrača utakmice , iako je Dušan Tadić bio apsolutni kreator svega dobrog na terenu.

“Knedlu” smo svi morali da progutamo u 86. minutu kada su se spetljali Stefan Mitrović i golman Dmitrović, pa se osim hladnoće drhtalo i za prva tri boda u kvalifikacijama koje je Srbija prvi put posle dugih 11 godina počela trijumfom.

FOTO: M. Vukadinović

- Pobedu poklanjamo našem narodu i mnogo smo srećni zbog nje. Utakmicu sam gledao potpuno mirno iako je ona povela krajnje neprijatno vođstvom gostiju. Ipak, znao sam da će naš tehnički kvalitet da dođe do izražaja i da golovi moraju da stignu . Srećan sam zbog ovakvog početka kvalifikacija - rekao je selektor Stojković. 

UZ RAME BOBEKU

ALEKSANDAR Mitrović je sinoć postigao 37. i 38. gol u dresu reprezentacije. Tako se na večnoj listi strelaca izjednačio sa legendarnim napadačem Partizana i selekcije Jugoslavije Stjepanom Bobekom. Dueli protiv Portuhalije i Azerbejdžana biće prilika da postane i apsolutni rekorder.

U najavi utakmice Piksi je rekao da želi da vidi na terenu kapitena Dušana Tadića kao svojevremeno na meču lige šampiona kada je u dresu Ajaksa praktično sam savladao Real u Madridu.

-To je bio taj Tadić , ali sam ja uveren da on može još bolje. Bio je pravi lider na terenu i došao je do punog izražaja tek kada smo Đuričića primakli Vlahoviću i kada je u drugom poluvremenu bio iza dva napadača . On igrač poteza, kreativac i sve je radio kako treba - dodao je Stojković.

FOTO: M. Vukadinović

Odbrana Srbije je sinoć bila slabiji deo tima.

-To se videlo vrlo jasno i svi smo svesni toga. Nije nam trebala onakva greska red kraj meča. Sada nam je ote na kratak odmor jer nam u subotu u goste dolazi izuzetan napadački tim kao sto je Portugalija - iskren je Stojković .

LEKCIJA ZA MITRA

OTKRIO je selektor Stojković i deo razgovora sa Aleksandrom Mitrovićem, u danu kada su se sastali u Staroj Pazovi.

-Pogledali smo se u oči i rekao sam mu da mora da zaboravi prošlost, da zaboravi promasenj penal protiv Škotske i slabu minutažu u Fulamu. Proradio je čim je ušao sa klupe. Kada je dobio loptu u 69. minutu, ja sam je i pre onog lob udarca cideo u golu, jer sam shvatio da je golman Irske izašao mnogo napred - otkrio je Stojković. 

Srbija je klecala punih 40 minuta, ali je u većem delu meca ličila na sebe . Aleksandar Mitrović je izlečio neke svoje i rane cele fudbalske nacije. Bolji start nije mogao da se poželi. Katar je korak bliže !

SRBIJA - REPUBLIKA IRSKA 3:2 (1:1) 

STRELCI: Vlahović u 40, Aleksandar Mitrović u 69. i 76. minutu za Srbiju, a Braun u 18. i Kolins u 86. minutu za Republiku Irsku. Stadion “Rajko Mitić”. Igrano bez gledalaca. Sudija: Davide Masa (Italija) 7.

SRBIJA: Dmitrović 6,5 - Milenković 7, S. Mitrović 7, Pavlović 7,5 - Gajić 7 Lukić 7, Račić 6,5 (63. Maksimović 6,5), Mladenović 6 (od 46. Kostić 7 ) - Tadić 9 (77. Gudelj 7) Vlahović 7,5 (82. Jović - ), Đuričić 7 (63. A. Mitrović 9).

REPUBLIKA IRSKA: Travers 5,5 - Koleman 6, O’Šej 6, Klark 6, Stivens 6- Molambi 6,5 (61. Hendrik -), Kulen 6, Braun 7 - Doerti 6, Robinson 6 (79. Mek Klin -) Konoli 5,5 (67. Kolins 7 ).

Igrač utakmice: Aleksandar Mitrović (Srbija)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati