TADIĆ "NIŠANI" LEGENDE: Kapiten Srbije preti da postane igrač sa najviše utakmica u reprezentaciji

Đ. SAMOILOVIĆ

25. 03. 2021. u 07:15

KRENULA je reprezentacija Srbije sinoć protiv Irske u novu pustolovinu zvanu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022 u Kataru, sa ljubimcem nacije Draganom Stojkovićem na čelu.

ТАДИЋ НИШАНИ ЛЕГЕНДЕ: Капитен Србије прети да постане играч са највише утакмица у репрезентацији

FOTO: M. Vukadinović

Ali, i sa novim kapitenom Dušanom Tadićem, koji se juče pripremao da na "Marakani" zabeleži 73. nastup u dresu na čijoj je levoj strani ušiven naš grb i time se izjednači sa Predragom Mijatovićem na devetom mestu večne liste po broju mečeva za A tim.

Tadić sada gleda ka rekordu, koji od Mundijala u Rusiji 2018. drži Branislav Ivanović (105), u svoje vreme, takođe nosilac trake, ali njega od tada više nema na okupljanjima u Staroj Pazovi i ostaće na toj brojci, po svemu sudeći, do kraja igračkih dana.

PRVI Branislav Ivanović/FOTO: N. Paraušić

Od Piksijevih prvopozivaca, Ajaksov as je najbliži da u budućnosti možda i skine Baneta sa trona, pošto je od 2012. i zvaničnog debija protiv Škotske, neizostavan član na spisku gotovo svakog selektora. U aktuelnom ciklusu kvalifikacija, na programu su osam takmičarskih i dve prijateljske utakmice, pa ako sjajni vezista nastavi sa kontinuitetom igranja za "orlove", doći će do "kote" 82. Zanimljivo je i da će, ako sve bude kako treba i Srbija izvadi vizu za Katar dogodine, Tadić najverovatnije tada prestići selektora Piksija Stojkovića, koji šesto mesto večne liste deli sa Vladimirom Stojkovićem (84), čije bravure i dalje možemo videti među stativama Partizana.

Međutim, od igrača koji još nisu digli ruke od fudbala, najviše nastupa posle Ivanovića za Srbiju ima Aleksandar Kolarov (94), takođe bivši kapiten, koji je najverovatnije i završio sa reprezentacijom, pošto je duboko zagazio u treću deceniju i nije u planovima aktuelnog selektora Stojkovića.

VEČITA LISTA

Branislav Ivanović 105

Dejan Stanković 103
Savo Milošević 102
Aleksandar Kolarov 94
Dragan Džajić 85
Dragan Stojković 84
Vladimir Stojković 84
Zoran Tošić 76
Predrag Mijatović 73
Dušan Tadić 72

AKTIVNI IGRAČI

Branislav Ivanović 105
Aleksandar Kolarov 94
Vladimir Stojković 84
Zoran Tošić 76
Dušan Tadić 72
Aleksandar Mitrović 60
Antonio Rukavina 59
Nemanja Matić 48
Adem Ljajić 47
Radosav Petrović 44

SA SPISKA PIKSIJA

Dušan Tadić 72
Aleksandar Mitrović 60
Filip Kostić 35
Nemanja Gudelj 31
Filip Đuričić 29
Nikola Milenković 24
Nemanja Maksimović 24
Stefan Mitrović 20
Sergej Milinković-Savić 19
Nemanja Radonjić 18

Između njega i Ivanovića, stoje legende srpskog fudbala i beogradskih "večitih", Dejan Stanković (103) i Savo Milošević (102) koji su do prošle godine vodili bitke kao treneri Zvezde i Partizana.

Daleko niže od Kolarova, sa aktivnim stažom u fudbalu su Nemanja Matić (48) i Luka Milivojević (38), koji su pod naletom nefudbalskih stvari ipak odlučili da je tu kraj i završili u folderu sa nazivom "premalo nastupa za Srbiju".

Visoko pozicioniran, peti je čuveni Dragan Džajić (85), dok je veliki broj nastupa zabeležio i Zoran Tošić (76), koji je završio sa nedavnom kineskom misijom i čeka novo angažovanje.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri