BIZARAN IZGOVOR HRVATA ZBOG VREĐANjA SRBA: Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo

Novosti online

nedelja, 02. 08. 2020. u 20:10

БИЗАРАН ИЗГОВОР ХРВАТА ЗБОГ ВРЕЂАЊА СРБА: Крив је алкохол, а и друштво ме понело

Foto: EPA

AUTOR transparenta koji su navijači Dinama razvili u junu, a kojem se preti silovanjem srpskoj deci i ženama, rekao je tokom istrage da mu je žao zbog toga, tvrdeći da je to učinio pod dejstvom velike količine alkohola i zbog društva.

L.J. je tokom istrage, pokušavajući da objasni kako je nastao transparent s natpisom "J***t ćemo srpske žene i decu", priznao da je na transparentu dodao i ustaško "U".


On je rekao da zna da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali da ne zna da li je isticanje toga simbola kažnjivo, prenosi Jutarnji list.

"Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopšte napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo", rekao je on.

Opštinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv L.J i još petorice njegovih prijatelja, pripadnika skupine Bad Blue Boys zbog toga transparenta i povika "Ubij Srbina".

Kako navodi hrvatski Jutarnji list, L.J. i njegovim prijateljima, koji su već proveli dva meseca u istražnom zatvoru, prete bezuslovne zatvorske kazne.

Za L. J, koji je izradio transparent, tužilaštvo traži delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora s tim da najmanje šest meseci mora da provede u zatvoru, dok bi mu ostatak od osam meseci zatvora bio uslovljen time da u roku od dve godine ne počini novo krivično delo.

Za ostale okrivljene, K.S, B.Ž, J.G, D.C. i T.Š. tužilaštvo traži bezuslovne kazne od pet meseci zatvora.

Advokat jednog od uhapšenih Mario Medak rekao je za Jutarnji list da su svi osumnjičeni nedavno pušteni da se brane sa slobode, ali da su im određene mere opreza.

Jutarnji list navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da su im zabranjene posete fudbalskim utakmicama i da moraju da se redovno javljaju policiji.

Kako dodaje, postupak će najverojatnije na jesen početi pred zagrebačkim Oštinskim kaznenim sudom.

Grupa mladića, članova BBB-a, razvila je 11. juna ove godine transparent "J***t ćemo srpske žene i decu", na kojem je zadnje slovo bilo stilizovano kao ustaško "U".

Oni su razvili i zastave sa obeležjima HOS-a, a skandirali su i "Ubij Srbina".

Tužilaštvo je prvobitno sumnjičilo šestoricu Boysa i zbog držanja zastave HOS-a, ali im se nakon sprovedene istrage optužnicom to više ne stavlja na teret.

Jutarnji prenosi i da je jedan od pripadnika BBB-a, koji se zatekao tamo, a koji je ispitan kao svedok, rekao da su se svi okupili toga dana na otvaranju murala Dinama, koji su naslikali na zidu ispod terase lokala u Kustošijanskoj ulici.

Kako je naveo, dogovorili su se da izrade dva transparenta "U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogi četnici ostavili bradu" i "Chao, inspektore", ali je L. J. predložio da se napravi i transparent "J***t ćemo srpske žene i decu".

On tvrdi da su mu svi govorili da to ne radi, a transparent je tokom istrage nazvao "gnusnim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Cetnik Sa Bradom

02.08.2020. 21:05

Pa sad kad je video kolika je kazna sad je gnusan transparent... A I to mu je rekao advokat(odvjetnik) da kaze... Bato isao bi ti meni na goli otok da tucas kamen sa gumenim cekicom sa sve dnevnom normom... Pa ti ne bi tako sta vise palo na pamet..