DEJAN JE ŠMEKER I POBEDNIK: Savićev pomoćnik Stefan Ćirić ponosan na veličanstveni oproštaj olimpijskih šampiona

S. KRSTOVIĆ

12. 08. 2021. u 19:37

SKINULI su kapicu Srbije kao dvostruki olimpijski pobednici, ali nikako ne žele da se njihovi naslednici spuste stepenik niže.

ДЕЈАН ЈЕ ШМЕКЕР И ПОБЕДНИК: Савићев помоћник Стефан Ћирић поносан на величанствени опроштај олимпијских шампиона

FOTO: AP

Stefan Ćirić, jedan od Savićevih pomoćnika, ponosan je na to što je uz veličanstvene od 2013. godine, presrećan je što su se velikani oprostili kao olimpijski pobednici i podvlači da ih je oduvek krasilo zajedništvo i poštovanje. I da očekuju da naslednici nastave njihovim putem.

- Kapiten Filip Filipović je na jednom od poslednjih sastanaka rekao najmlađima: "Klinci, nemojte da ste stali". To pokazuje zajedništvo, koliko im je stalo da nastavimo sa uspesima. Oni i te kako veruju u svoje naslednike - priča Stefan Ćirić.

Mladi stručnjak smatra da su Igre u Riju i Tokiju bile veoma slične...

- Španci su parametar kakve su bile naše emocije. Svi smo želeli da se dobar deo reprezentacije oprosti sa zlatom. Turnirski deo je bio sličan kao u Riju, u grupi je bilo promenljivo, protiv Hrvatske smo imali najgori dan na Igrama. Baš kao 2016, kada smo izgubili od Brazila, mučili se sa Australijom i Japanom. Od četvrtfinala smo se skupili, videli ste energiju protiv Italije, eksploziju emocija protiv Španaca. To je prosto neopisivo. Nismo dozvolili da izgubimo od Španaca, ekipa je pokazala zajedništvo koje ih je uvek krasilo. A u finalu protiv Grčke nismo mogli da izgubimo - ističe Ćirić.

BEZ SLOBODNOG DANA

ZA selektora i članove Stručnog štaba mnogo je neprospavanih noći:

- Neko je pitao Dejana kako provodiš slobodan dan, a on pita: koji slobodan dan. Kada se završi utakmica zna se šta sledi: prvo analiza odigranog meča, pa proučavanje protivnika. Dejan napiše neke zanimljivosti i prosledi ih meni. Radi se do dva, tri ujutro. Naravno, tu su i Vujasinović i Petrović, koji radi sa golmanima. Napravimo snimak, koji sutradan prezentujemo igračima, a jedino se individualno radi sa golmanima. Veliku ulogu odigrali su i doktor Repac i Radović, koji su pomogli igračima da se fizički i psihički rasterete.

Trofejni trener ističe da je gol Španaca, uz pomoć VAR, isprovocirao naše igrače u pozitivnom smislu:

- Iz dva ugla koja smo mogli da vidimo na video-bimu nisu ukazivali na gol. Kada smo videli da umesto napada za 7:7, sudije pokazuju 8:6 za njih, proradio je inat. Kada se Stefan Mitrović na centru razdrao: Ma, sada ćemo da ih stignemo, sve je, nekako, krenulo i završilo Filipovićevim fantastičnim golom.

Pred finale sa Grcima, selektor Dejan Savić je pronašao način kako da motiviše ekipu do maksimuma.

- Kao što znate, Deki je uvek bio šmeker i u bazenu i van njega, zbog čega je i olimpijski pobednik. Došao je na ideju da porodice, žene, deca, devojke pošalju video-poruku. Mi smo napravili filmić i pustili ga igračima pred finale. Bila je to takva eksplozija emocija, da sam znao da ne možemo da izgubimo od Grčke. Taj filmić sa porodicama koje pružaju podršku je nešto neprocenjivo - naglašava Ćirić.

Priznaje Stefan da posle trijumfa u Tokiju, nisu imali snage da se raduju kao u Riju.

- Emocije su se javljale s vremena na vreme. Ali, mi smo se toliko ispraznili u polufinalu protiv Španije, da nismo mogli dugo da slavimo. Malo smo se proveselili u Olimpijskom selu. U Beogradu je bilo emotivno na dočeku, posle slavlja sa navijačima, imali smo zajedničku proslavu u jednom restoranu - ističe Ćirić.

Stefan je za osam godina rada odlično upoznao trofejnu generaciju, delio je sa njom i radost i tugu...

- Atmosfera u ekipi je ključna. Između njih postoji maksimalno poštovanje, svako zna svoj deo posla. Živko Gocić tada, Filipović sada, kao kapiteni sve su dobro držali, bili jaki kao grupa. Kada sam ja došao većina nije bila oženjena, niti su imali decu. Sada su to ljudi od 33 do 38 godina i bio je pravi momenat da se oproste na ovakav način. Nadam se da će Mandić, Jakšić, Ranđelović preneti taj duh na momke koji ulaze u nacionalni tim. Ovoga što sam doživeo nema u drugim reprezentacijama - podvlači Ćirić.

MITROVIĆ SVE BELEŽI

POSEBNE su pripreme sa čuvarima mreže:

- Branislav Mitrović je školovan golman, koji godinama beleži sve. Mi mu pre utakmice damo osnovne stvari, ali on je pravi primer sportiste kako bi trebalo da se priprema za utakmice. Ostalim igračima damo specifične detalje o protivničkim igračima, ali snimak prikazujemo svima, jer se ne zna kada će ko upasti u neku situaciju. Tako da su svi pripremljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024