U BENDU JE NEMOGUĆE BRATSTVO I JEDINSTVO: Sead Zele Lipovača, vođa "Divljih jagoda", o počecima hard-rok grupe

M. Ćunković

27. 07. 2020. u 13:34

VIRTUOZ na gitari Sead Zele Lipovača sa svojim bendom "Divlje jagode" uspešno promoviše u poslednje vreme album "Džuboks", objavljen u sklopu obeležavanja četiri decenije postojanja grupe.

У БЕНДУ ЈЕ НЕМОГУЋЕ  БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО: Сеад Зеле Липовача, вођа Дивљих јагода, о почецима хард-рок групе

Foto I. Marinković

Koncertne aktivnosti su zamrle zbog pandemije virusa korona, ali Zele i ekipa kroz spotove predstavljaju ovo izdanje, sastavljeno od novih pesama i osveženih verzija starih numera.

Takav koncept, neminovno, budi sećanja na same početke benda, u drugoj polovini sedamdesetih. Lipovača kaže da je prvu postavu grupe u ranoj fazi krasilo zajedništvo, međutim...
- Posle nekoliko godina sam shvatio da je nemoguće to "bratstvo i jedinstvo" koje smo mi imali u bendu - veli, za "Novosti", Zele. - Naša prva postavka se istinski volela, hteli smo da nešto napravimo. Uvideo sam, međutim, da neko mora da bude lider, i da zna kuda bend ide. Neophodan je vizionar koji će, na kraju krajeva, sve da stavi na kocku, i da kaže - idemo sve da uradimo, da uložimo, a onda, možda, ne bude ništa.
Lipovača smatra da je imao dosta sreće.
- Moj pokojni otac je verovao da ću ja sto odsto da propadnem. Kad smo počeli da radimo, on je krenuo da štedi, da bih ja kasnije, eventualno, imao šta da jedem. Ipak je, međutim, nešto bilo od mene, ovih 40 godina nije uzalud. Nisam nikad išao linijom manjeg otpora, niti sam se priklanjao trendovima, i šta će neko reći. Hodao sam pravcem koji sam zacrtao, i tu nije bilo nikakve pomoći, pa i da mi neko kaže da sutra neće biti ništa.
Podsetio je čuveni gitarista i autor da je kroz "Divlje jagode" prošlo mnogo muzičara.
- Po tome smo jedna neobična priča. Malo je bendova koji su imali toliko personalnih promena, a da grupa i dalje radi.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!