VLATKO STEFANOVSKI NA NOVOSADSKOM "TAMBURICA FESTU": Gitarski virtuoz nastupa uz tamburaše

S. Bajić

02. 07. 2020. u 07:39

PROSLAVLjENI gitarista Vlatko Stefanovski nastupiće na "Tamburica festu 2020", koji će, ukoliko situacija sa virusom korona to dozvoli, biti održan od 21. do 23. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu. Planirano je da se makedonski umetnik, čuven po jedinstvenom izrazu u negovanju tradicionalnih arija i ritmova u fjužn muzici, džez roku i rokenrolu, predstavi sa svojim novim sastavom "VS trio" u revijalnom delu programa, završne festivalske noći, 23. avgusta.

ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ НА НОВОСАДСКОМ ТАМБУРИЦА ФЕСТУ: Гитарски виртуоз наступа уз тамбураше

Foto: ATA Images

- To je moj treći trio, verzija "tri kroz tri", i sveža krv u ritam sekciji u kojoj su mladi, dvadesetdvogodišnji basista Ivan Kukić i moj sin Jan, za bubnjevima - kaže Stefanovski za "Novosti". - Upravo završavamo snimanje novog albuma koji sam nazvao Taftalidze shuffle, što bi značilo "Vucaranje po Taftalidžama", mom naselju u Skoplju. Ima devet numera i veoma sam zadovoljan. Svakako ćemo nešto od toga predstaviti publici na "Tamburica festu".

Stefanovski ne krije da je veoma vezan za Novi Sad, s obzirom na činjenicu da je u čuvenom "Studiju M" snimio svoj prvi album sa grupom "Leb i sol" 1977. godine:

- Taj prvi album, to je istorija. Svaki moj nastup u Novom Sadu je zanimljiv, doživljaj. U "Studiju M", u Srpskom narodnom pozorištu, na "Egzitu", u "Spensu" - nema gde nisam svirao, pa je tako i svaki povratak sentimentalan. Moj prvi dolazak u Novi Sad sa grupom "Leb i sol" bio je susret sa nekim austrougarskim šarmom, nekom baroknom žicom... Dočekani smo srdačno, primljeni punog, otvorenog srca, posebno u Radio Novom Sadu. Imali smo baš značajne nastupe.

Na tradicionalnoj manifestaciji sa epitetom najboljeg festivala etno-muzike u Evropi, Stefanovski će u nekoliko numera nastupiti zajedno sa čuvenim vojvođanskim tamburašima.

- Ima mnogo sjajnih tamburaša u Novom Sadu i Vojvodini, i lako ćemo se dogovoriti koje ćemo kompozicije zajednički predstaviti publici. Imamo materijal koji svi znaju, i biće nam dovoljna jedna proba. Verujem da će biti super. Festival se održava krajem leta, svet je preplanuo i ima malo viška energije, pa ćemo publici dati sve što imamo i umemo. Sve smo bolji i bolji.

ČUDAN PERIOD ZA ČOVEČANSTVO

OSVRĆE se veliki gitarista, neminovno, i na pandemiju virusa korona, koja je umnogome uticala na muzičku industriju širom sveta, pa i u našim krajevima. Situacija je neizvesna, ponovo se u Srbiji pooštravaju mere vezane za broj okupljenih posetilaca na koncertima...

- Ovo je čudan period čovečanstva, posebno za putovanje i sviranje. Nadamo se svi da će se, svakako, do kraja avgusta sve smiriti - kaže, za naš list, Stefanovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)