PARLAMENT ISPUNIO ZADATAK: Bliži se kraj mandata Narodne skupštine Republike Srpske u postojećem sastavu

N. Bunić

25. 07. 2022. u 07:14

NARODNA skupština Republike Srpske u protekle četiri godine dokazala je svoj politički legitimitet jače nego ikada.

ПАРЛАМЕНТ ИСПУНИО ЗАДАТАК: Ближи се крај мандата Народне скупштине Републике Српске у постојећем саставу

Foto: Narodna Skupština RS

Poslanici su usvojili niz zakona kojima je unapređen život građana, a donete su i odluke kojima se RS suprotstavila nametanju volje iz političkog Sarajeva i stranaca u BiH.

Od formiranja postojećeg saziva, 2018. održano je 55 sednica, od kojih je su 22 bile redovne, a 33 posebne. U političkom smislu, značajni su i zakoni kojima se reklo "ne" nametnutom tzv. Inckovom zakonu o zabrani negiranja genocida. Usvojenom Deklaracijom o ustavnim principima, i informacijama o prenosu oduzetih nadležnosti sa nivoa BiH, u oblasti pravosuđa, odbrane, oporezivanja, počelo je vraćanje ustavnih prava Srpskoj.

Parlament se suprotstavio i odlukama Ustavnog suda BiH, koji je doneo štetne odluke za RS za poljoprivredno zemljište i državnu imovinu.

Niz zakona, predloga i nacrta zakona odrađen je u prethodnom periodu, a mnogi u hitnom postupku. To pokazuje da je Narodna skupština najaktivniji parlamentarni organ u celoj BiH, smatra potpredsednik NS RS Denis Šulić.

- Svaki put kada je preglasan srpski član PBiH Milorad Dodik u Sarajevu, i kada je povlačio vitalni nacionalni interes, poslanici su odlučivali o zaštiti interesa građana Srpske. Dodik je pratio instrukcije i odluke Parlamenta RS i tako štitio naše interese u zajedničkim nivoima vlasti u BiH. Opozicija, s druge strane nije imala sluha da podrži Dodika jer su smatrali da tako njega podržavaju, a ne da čuvaju institucije RS - naveo je Šulić.

Povećanje plata u javnom sektoru, smanjenje poreskih opterećenja za privrednike, niz kapitalnih projekata su samo neke od odluka NS u prethodnom mandatu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da je NS RS u potpunosti ispunila svoj zadatak u proteklom mandatu.

- Doneli smo niz značajnih zakonskih rešenja. Osvrnuo bih se na pomoć privredi i povećanju plata u javnom sektoru. Ovaj mandat obeležilo je niz političkih odluka sprovedenih kroz posebne sednice. U političkom smislu NS RS je ispunila svoj zadatak - rekao je Žunić.

Perica Bundalo, Foto PDP

Žunić se osvrnuo i na polemike u parlamentu Srpske.

- U ovom mandatu, četiri ili pet poslanika pokušalo je da napravi rijaliti od skupštine, zbog neke svoje lične promocije - kaže Žunić.

Opozicija u NSRS, s druge strane, smatra da je izmenama Poslovnika NS RS došlo do smanjenja broja rasprava, jer su one ograničile dužinu trajanja diskusija i mogućnost učešća za poslanike. Ipak, složni su sa većinom da je rad parlamenta u prethodnom sazivu bio plodonosan.

- Zadnje četiri godine bile su turbulentne, zbog međunarodnih okolnosti došao je Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, tu su i neustavne odlike Ustavnog suda BiH. Ipak, parlament je radio u punom kapacitetu i dao svoj doprinos u razvoju društva u Srpskoj - kaže šef Kluba poslanika PDP-a u NS Perica Bundalo.

Milorad Dodik, Foto Srna

SKUPŠTINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

PARLAMENT Srpske u poslednje četiri godine bio je "najgledaniji" u svojoj istoriji.

- Za ovaj mandat se može reći da je dobio neku novu dimenziju, jer je daleko veći broj ljudi pratio sednice, koje su se mogle gledati uživo, pored televizijskih kanala, i na društvenim mrežama. Sigurno da je to doprinelo većem interesu javnosti Srpske i da je zbog toga bilo više rasprava na samim sednicama - rekao je Šulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!