RAT POMINJE SARAJEVO: Dodik najavio nastavak političke bitke za odbranu Srpske

D. M. - S. M.

08. 12. 2021. u 07:00

POLITIČKA borba za Republiku Srpsku nikada nije prestala. Nećemo ratovati čak ni ako budemo napadnuti, već ćemo RS politički odbraniti. A priče o ratu dolaze isključivo iz Sarajeva.

РАТ ПОМИЊЕ САРАЈЕВО: Додик најавио наставак политичке битке за одбрану Српске

Milorad Dodik

Ovu snažnu poruku poslao je u utorak srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ukazujući da je ključna borba bila da se ne promeni Ustav i pored brojnih pokušaja. Dodik je u utorak učestvovao na tribini u Beogradu "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", na kojoj su analitičari iz Srpske i Srbije izneli svoje viđenje aktuelnih događaja u BiH.

On je podsetio da je od 2006. počelo zaustavljanje prenosa nadležnosti, da je 56 službenika smenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH:

- Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona KM, koja realno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač - rekao je Dodik.

On je ukazao i da se gotovo nijedna odluka u Sarajevu nije donela voljom svih u BiH, i poručio da je to nemoguća država. Dodao je i da je napravljena ozbiljna istorijska greška time što je BiH očuvana kao jedna teritorija.

I drugi učesnici skupa upozorili su da je Srpskoj tokom četvrt veka, po sistemu "skuvane žabe", oduzimana jedna po jedna nadležnost i upozorili da je sada na delu pokušaj zadavanja završnog udarca pod devizom "povratka nezavršenim poslovima u Bosni" i "jedinstvenog delovanja SAD i EU".

Šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da je inicijativa Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost RS u takvoj BiH.

Diplomata Darko Tanasković ocenio je da je nova kampanja intenzivnog, koncentričnog i usredsređenog političkog i propagandno-medijskog pritiska na RS i Srbiju pružila dodatne potvrde o postojanju, već uočene prakse kontinuiranog nasilja koje nad Srbima od osamdesetih sprovodi takozvana međunarodna zajednica. Tanasković je istakao da prevashodno misli na SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, a tek nešto manje izraženo, tu je i Francuska sa svojim satelitima u EU.

- Mora se veoma oštro i argumentovano ići protiv teze da su Srbi ratnički narod, da je to u njihovoj prirodi i da razumeju samo jezik sile.

U PETAK SEDNICA, "DAN D"

KOLEGIJUM Narodne skupštine RS zakazao je za petak posebnu sednicu o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH. Potpredsednik parlamenta Denis Šulić rekao je da će biti razmatran prenos nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, kao i o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

Politikolog, akademik Nenad Kecmanović, ocenio je da ova sednica Srpsku ima istorijski značaj i predstavlja "dan D".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije