DOČEKALI DIJAMANTSKU SVADBU: Jugoslav i Milijana, iz sela kod Prokuplja, venčali su se pre ravno šest decenija

D. Zečević

14. 07. 2023. u 17:48

SUPRUŽNICI Milijana (76) i Jugoslav (76) Balović, iz sela Mršelj kod Prokuplja, u braku su ravno 60 godina. Dočekali su Mica i Juga, kako ih zovu, dijamantsku svadbu. Jubilej zajedničkog života koji dočeka zaista malo bračnih parova. Zato je Juga svojoj Mici i pripremio na dar zlatan prsten.

ДОЧЕКАЛИ ДИЈАМАНТСКУ СВАДБУ: Југослав и Милијана, из села код Прокупља, венчали су се пре равно шест деценија

Foto: D.Z.

Sećaju se ovih dana kako su ih upoznale provodadžije kada su imali tek po 16 leta i tvrde da se nikada nisu pokajali što je poznanstvo ubrzo krunisano brakom.

- Bila sam vrlo mlada, ali sam i tada znala da radim sve kućne poslove. Živeli smo u susednom selu Merovac i svi smo se poznavali. Sećam se da sam plela neki džemper za novac kada je kod nas došla majka moga supruga i posmatrala me kako vredno radim. Pitala me je za koga to pletem i rekla: "Daće bog da mi ti budeš snaja" - priča nam Milijana kako je prvi put čula za svog budućeg supruga.

Foto: D.Z.

Upoznala ga je, kaže, gotovo godinu kasnije na igranci gde su se okupljali mladi. I kada je predložio da se "uzmu" njena porodica se nije protivili a ona je, veli, tako vaspitana da se roditeljima nije suprotstavila. Posle svadbe, mladi i željni da se osamostale, Mica i Juga ubrzo su otišli put Beograda gde su se oboje zaposlili u BIP. U tom nekadašnjem srpskom gigantu radili su do penzije. Uspeli su da kupe stan koji su potom prodali da bi na periferiji Beograda kupili kuće sinovima Slaviši i Slavoljubu i njihovim porodicama.

- Deca su nam hvala bogu zbrinuta. Žive u Kaluđerici, a od sinova imamo troje unučadi. Zanimljivo je i da su nam obe snahe iz prokupačkog kraja - priča nam Milijana. - I dok smo radili u Beogradu, redovno smo dolazili u rodni kraj gde smo napravili novu kuću. Stalno smo dolazili, jer nam je ovde i imanje, imamo i vinovu lozu od koje je suprug prošle godine ispekao pet kazana rakije.

Sinove su, kaže, učili tradicionalnim vrednostima, da budu radni i pošteni. Uskoro će se svi okupiti jer im se jedan unuk nedavno oženio.

Da mladi cene prave vrednosti

SELA u okolini Prokuplja nekada su vrvela od života. Sada je u Mršelju svega nekoliko žitelja. Radosni smo, ipak, što penzionerske dane provodimo u svom rodnom kraju. Priroda je prelepa, nemamo stres kao u velegradu. Samo nam je žao što mladi ne cene prave vrednosti i što je porodica nekako izgubila značaj koji je nekada imala, kaže Jugoslav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)