VIOLETA KALINJINA, NAJMLAĐA POBEDNICA TAKMIČENJA "SRBIJA U MOM SRCU", ODRŽANOG U MOSKVI: Srcem kazuje srpske pesme

STOTINU dece različitih uzrasta iz mnogobrojnih gradova Rusije učestvovalo je u Moskvi u dvodnevnoj kulturnoj manifestaciji "Srbija u mom srcu". U našoj ambasadi, 13. put zaredom, đaci i studenti takmičili su se u recitovanju stihova najpoznatijih srpskih pesnika, pevali su naše pesme i crtali po motivima iz naših bajki, istorijskih događaja, ali i sadašnjosti.

ВИОЛЕТА КАЛИЊИНА, НАЈМЛАЂА ПОБЕДНИЦА ТАКМИЧЕЊА СРБИЈА У МОМ СРЦУ, ОДРЖАНОГ У МОСКВИ: Срцем казује српске песме

B. Vlahović

Prvo mesto u kategoriji dece do četvrtog razreda osvojila je malena Violeta Kalinjina, iz Jekaterinburga, koja ima samo šest godina. Ona je oduševila prisutne recitovanjem pesama o pravoslavnoj Srbiji.

B. Vlahović

Violeta Kalinjina

Kasnije je pokazala da je talentovana i za pevanje jer je sa grupom devojaka i dečaka iz Jekaterinburga otpevala pesmu "Radujte se, radujte". U starijim kategorima najbolji je bio đak iz Moskve Mihail Tabačnik, dok je u kategoriji od devetog do 11. razreda pobedila Sofija Savina, iz Rjazanja. Među studentima pobedila je Ivana Ždero, koja studira na Ruskoj akademiji muzike "Gnjeseni", pevajući pesme o Kosovu i Metohiji.

Najviše učesnika u poslednjih 13 godina bilo je iz Moskve i Sankt Peterburga, ali i iz Dolgoprudnog iz Podmoskovlja. Redovno učestvuju i učenici iz Rjazanja, Voronježa, a ove godine su bili i iz Volgograda i Belgoroda. Raduje i što se, osim u Moskvi, naš jezik fakultativno uči i u Sankt Peterburgu.

Zahvaljujući ruskim pedagozima, deca su zavolela srpske pesme i muziku, a kazuju ih i pevaju - srcem. Većina od njih prvi put je dobila neku nagradu na takmičenju, i to od, kako kažu, braće Srba.

Diplome za sve učesnike

UČESNICI dvodnevne kulturne priredbe u Ambasadi Srbije u Moskvi mogli su da čuju srpski trio "Žute kruške" koji je predivno otpevao više starih pesama iz raznih krajeva Balkana gde žive Srbi. Svi učesnici su dobili diplome kao znak sećanja na ovu kulturnu manifestaciju, kao i naše knjige i srpske čokolade. Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Obraćajući se učesnicima takmičenja, ambasador Srbije Momčilo Babić juče je kazao:

- I Rusija je meni i nama Srbima u srcu.

Oduševljen nastupom ruske dece ambasador Babić je rekao da ga raduje što se u Rusiji ljubav prema Srbiji gaji od malih nogu i da je uveren da je budućnost Rusije u dobrim rukama, a za to su najbolja garancija mladi talentovani i pametni dečaci i devojčice.

Savetnica za kulturu u ambasadi Srbije u Moskvi Snežana Pavlović kaže da je tako veliki odaziv dečaka i devojčica za nastup u našoj ambasadi zahvaljujući marljivima nastavnicima i muzičkim pedagozima koji imaju velike simpatije prema Srbiji i Srbima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)