EVROPA POSTAJE KLIMATSKI LIDER: Smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. za 55 odsto u odnosu na 1990.

D. D. S.

21. 04. 2021. u 13:35

PREGOVARAČI Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju štetnih gasova za 55 odsto u odnosu na 1990, odnosno na sadašnjih 40 odsto. Dogovorom je potvrđen stav Evropskog saveta, koji je u decembru prošle godine podržao predlog Komisije o smanjenju za 55 odsto, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 odsto.

ЕВРОПА ПОСТАЈЕ КЛИМАТСКИ ЛИДЕР: Смањење емисије штетних гасова до 2030. за 55 одсто у односу на 1990.

Novosti

- Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju sa klimatskom krizom. Kada se svetski lideri okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom vešću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu - izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans.

U pregovorima predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u poslednjih nekoliko meseci nije bilo nikakvog napretka, sve do poslednjeg sastanka koji je počeo juče rano posle podne, a završio se jutros u pet časova.

- Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obaveza - izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Zakon još treba formalno da potvrde Savet EU i Evropski parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri