KASNI I "MODERNA": Novi problemi sa zapadnom vakcinom

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

30. 01. 2021. u 00:11

SAD kasni i "Moderna"! Kao na traci, stižu najave zastoja u isporuci zapadnih vakcina protiv kovida 19. Posle "Fajzer-Bionteka" i "Astra-Zeneke", problemi u isporuci najavljeni su juče i za treće postojeće cepivo.

КАСНИ И МОДЕРНА: Нови проблеми са западном вакцином

Foto AP

Američka laboratorija obavestila je francuske vlasti da će joj u februaru isporučiti čak 25 odsto vakcina manje od predviđenog kontingenta. Manjak iznosi 150.000 doza. Ovu vest saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja, u trenutku kada u zemlji drastično počinje da se oseća nestašica cepiva.

Bilo je predviđeno da prvu dozu "Moderne" u Francuskoj primi 600.000 ljudi starijih od 75 godina u periodu između 1. i 14. februara, ali će to sada moći da ostvari samo 450.000.

U nekim francuskim regionima zato je od juče odloženo ili zaustavljeno zakazivanje novih termina u kampanji vakcinisanja. Prioritet je sada da oni koji su već cepljeni, dobiju drugu dozu.

Francuske vlasti su planirale da do kraja februara vakcinišu prvom dozom oko četiri miliona ljudi, ali će, zbog svih zastoja, cepivo primiti manje od 2,5 miliona. U januaru se očekuje davanje 1,4 miliona doza, a u februaru samo milion.

Evropska agencija za lekove sa središtem u Holandiji, odobrila je juče vakcinu "Astra Zeneke" za upotrebu na teritoriji EU. To je posle cepiva "Fajzera" i "Moderne", treća odobrena vakcina u EU.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)