NEVEROVATNIH 100 MILIJARDI DOLARA: Ukrajina prebrojava gubitke zbog rata u Donbasu

Novosti online

22. 12. 2020. u 22:35

GUBICI Ukrajine zbog sukoba u Donbasu procenjuju se na preko 100 milijardi dolara, saopštio je potpredsednik ukrajinske Vlade Aleksej Reznik.

НЕВЕРОВАТНИХ 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Украјина пребројава губитке због рата у Донбасу

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

- Zbog rata ukrajinska privreda je izgubila više od 100 milijardi dolara. Prema minimalnim procenama, na oporavak, prema istraživanju Bečkog ekonomskog instituta, potrebno je minimum 27 milijardi dolara - rekao je Reznikov.

Ukrajinski potpredsednik Vlade je podsetio koliko su važne investicije u region. On je naglasio da treba stvoriti ekonomsku i pravnu klimu da investitor "poželi da dođe i uloži u rizičnu teritoriju".

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)