TURSKA SE SPREMA ZA NOVU BITKU: Ekspert otkrio Erdoganove planove

Novosti online

29. 11. 2020. u 17:13

ТУРСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВУ БИТКУ: Експерт открио Ердоганове планове

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

SIRIJSKI stručnjak za oružane grupe Omar Rahmon rekao je u intervjuu proteklog vikenda da je nedavno povlačenje sa nekih osmatračnica na severu Sirije u Turskoj kako bi se pripremile za novu bitku sa Sirijskom arapskom vojskom (SAA).

Rahmon je tokom intervjua za Sputnjik objasnio da se Turska, nakon dužeg odlaganja, naglo obavezala na ono što je potpisala Moskovskim sporazumom u martu 2019. godine, pošto je povukla sve svoje osmatračnice opkoljene sirijskom vojskom u oblastima koje je SAA oslobodila tokom nedavne vojne operacije u provinciji Idlib krajem 2019. i početkom ove godine 2020. 

Stručnjak je rekao da ko poznaje Tursku i njen način razmišljanja i šta su ona i oružane grupe uradile na severu Sirije, siguran je da će povući sa ovih prostora, ne u skladu sa sporazumima koje su potpisali u Moskvi, Astani i Sočiju, ali s ciljem evakuacije područja sa opkoljenih turskih punktova na koje bi sirijska vojska kasnije mogla da vrši pritisak u slučaju da Ankara odluči da pokrene novu bitku na severu.

Naglasio je, da su se u poslednje vreme videle dve stvari, a to su povlačenje kontrolnih punktova od strane Turske i njihovo premeštanje u Džabal al Zaviju, koju kontroliše sa teroristima. Druga stvar je uvođenje nove vojne opreme i mašina sa ilegalnog prelaza (Kafr Lousen), koji kontrolišu organizacija Nusra Front i Failak Al-Sham, koja je povezana sa turskom vojskom u Idlibu. 

Rahmon je rekao da „svi ovi potezi potvrđuju da se Turska nije povukla sa ovih tačaka u skladu sa sporazumima, već s ciljem raščišćavanja arene i stvaranja prostora za novu bitku koja se za nju priprema u post-američkoj državi Džoa Bajdena, koji će pružiti podršku terorističkom frontu Al-Nusra i ostatku naoružanih grupa povezanih s njim preko Turske. 

Ankara je nedavno donela odluku o povlačenju iz većine svojih kontrolnih punktova pod opsadom sirijskih vladinih snaga na prostoru Hame i Idliba u nekoliko faza, pošto je obavestila rusku stranu i koordinirala sa njom, te radila na pripremi područja u gradu Kafin u južnom selu Idliba, koje ima strateški geografski položaj sa pogledom na područja u Džabal Al-Zaviia sve do ravnice Al-Ghab, s ciljem uspostavljanja novih kontrolnih punktova u njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)