KATANCI NA KONZULATE

D.SAVIĆ

23. 07. 2020. u 08:11

KINA se sprema da stavi katanac na američki konzulat u Vuhanu, gradu odakle je krenula pandemija virusa korona, nedugo pošto je Vašington zahtevao od Pekinga da zatvori kineski konzulat u Hjustonu, u državi Teksas, jednom od epicentara zaraze kovidom 19 u SAD.

КАТАНЦИ НА КОНЗУЛАТЕ

Ilustracija / Foto Tanjug AP

Noć uoči američkog zahteva Pekingu američki mediji su javili da su vatrogasci pozvani u kineski konzulat zbog navodnog spaljivanja dokumenata u dvorištu, dok je hjustonska policija na "Tviteru" navela da čuvarima reda nije dozvoljeno da uđu u prostor diplomatskog predstavništva gde je primećen dim.

Kina, koja ima pet konzulata u SAD sa 900.000 svojih građana u registrima, a onaj u Hjustonu od 1979. godine, tvrdi da je zahtev Vašingtona iznenadan i bez obrazloženja.

POMPEO: "KUPILI" DIREKTORA SZO

POMPEO je optužio generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da ga je "kupila" kineska vlada, pišu britanski dnevnici. Pompeo je ocenio da su neuspesi SZO, organizacije koja je, kaže, više politička nego zasnovana na nauci, doveli do "smrtnih ishoda".

- Reč je o jednostranoj političkoj provokaciji SAD koja ozbiljno krši međunarodno pravo - izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus, međutim, objašnjava da je konzulat zatvoren da bi se zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije Amerikanaca. Pošto je američko Ministarstvo pravde podiglo prvi put optužnice protiv kineskih hakera Li Šaojua i Dong Đadžija, zbog navodnog napada na kompanije koje u SAD razvijaju vakcinu protiv kovida 19, Stejt department saopštava:

Foto Tanjug AP

- Zvaničnici Kine mešali su se u našu unutrašnju politiku, ukrali američku intelektualnu svojinu, pretili porodicama američkih državljana kineskog porekla - navodi Stejt department.

Pekinga traži od Vašingtona da povuče odluku, dok istovremeno upozorava kineske studente na oprez u SAD:
- Nedavno su snage reda pojačale proizvoljna ispitivanja, uznemiravanja, oduzimanje lične imovine i hapšenja kineskih studenata u SAD - navodi se u saopštenju iz Pekinga.
Samo dan ranije državni sekretar SAD Majk Pompeo najavio je stvaranje globalne koalicije za borbu protiv Kine, koju optužuje da iskorišćava pandemiju kovida 19 za sopstvene interese, da ima nerealne zahteve za morske teritorije, da zlostavlja himalajske zemlje i zataškava izbijanje epidemije virusa korona na "sramotan" način.
Američki predsednik Donald Tramp, koji se usred pandemije kovida 19, uz teške posledice po ekonomiju, bori za ostanak u Beloj kući, identifikuje Kinu kao glavnog neprijatelja SAD. Optužuje predsednika Si Đinpinga da je iskoristio prednost u trgovini i nije rekao istinu o epidemiji, koju Tramp naziva "kineskom kugom". D.SAVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine