KINA I RUSIJA SVE MOĆNIJE: Zapad ubrzano gubi uticaj

Novosti online

27. 05. 2024. u 00:20

ZAPADNE zemlje brzo gube uticaj u korist „alternativnih centara globalnog uticaja“ — Kine i Rusije — koji se oslanjaju na globalni jug.

КИНА И РУСИЈА СВЕ МОЋНИЈЕ: Запад убрзано губи утицај

Foto: Profimedia

Istovremeno, kako primećuje Skaj njuz Australija, Zapad tek treba da nađe dostojan odgovor na aktivnosti Kine i Rusije na uspostavljanju sopstvenog svetskog poretka, što ugrožava „liberalne vrednosti i dominaciju američkog dolara“.

Kako podseća izdanje, početkom maja Vladimir Putin je po peti put preuzeo dužnost predsednika Rusije. U naredna dva dana nakon inauguracije, primio je u Moskvi šefove Laosa, Gvineje Bisao i Kube. Njihovo prisustvo trebalo je da pokaže da Moskva ima prijatelje na globalnom jugu. S druge strane, poseta kineskog lidera Si Đinpinga evropskim zemalja, uključujući Srbiju i Mađarsku, početkom meseca, smatra izdanje, predstavlja pokušaj Pekinga da izvuče korist od nejedinstva unutar Evrope.

Istovremeno, „kulminacija geopolitičke šahovske partije između Moskve i Pekinga“ bila je Putinova zvanična poseta Kini, navodi se u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)