OPERACIJA KUKA BRAZILSKOG PREDSEDNIKA ZAVRŠENA: Lula budan i u dobrom stanju

Tanjug

30. 09. 2023. u 00:00

OPERACIJA kuka brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve uspešno je završena, on je budan i u dobrom je stanju, saopštili su danas njegovi lekari.

ОПЕРАЦИЈА КУКА БРАЗИЛСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ЗАВРШЕНА: Лула будан и у добром стању

Foto Tanjug/AP

Lula je bio podvrgnut hirurškoj intervenciji zbog artroze kuka izazvane habanjem hrskavice na butnoj kosti, u postupku u kojem je cilj da se uz pomoć proteze od artoplastike vrati funkcija kuka, prenosi Rojters.

Operacija je prošla glatko i Lula neće morati da ide na intenzivnu negu, već će biti prebačen u sobu za oporavak u narednih nekoliko sati, rekao je jedan od njegovih lekara Roberto Kalil.

Brazilski predsednik će u bolnici ostati do utorka, a zatim će tri nedelje provesti u predsedničkoj rezidenciji radi oporavka.

Lula je rekao da je u stalnim bolovima više od godinu dana, iako ga to nije sprečilo da putuje u desetine zemalja otkako je preuzeo predsedničku dužnost u januaru.

-Moram da budem malo oprezan jer operacija deluje jednostavno, ali fizioterapija i posvećeni tretman su neophodni za oporavak. Paziću na sebe, optimista sam, rekao je Lula.

Lula je rekao da će nastaviti sa predsedničkim putovanjmia u inostranstvo tek krajem novembra, kada će otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate da prisustvuje sastanku COP28.

Neke od Lulinih dužnosti preuzeće potpredsednik Geraldo Alkmin, ali nije planirano da u bilo kom trenutku bude zvaničan vršilac dužnosti.

Lula je rekao da je odložio operaciju jer je želeo prvo da preuzme dužnost predsednika i da zemlju "vrati u normalu nakon političkih previranja pod njegovim prethodnikom", kao i da popravi međunarodni ugled Brazila.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)