NE POSTOJI SLIČAN TENK: Izrael predstavio svoj oklopnjak sledeće generacije Merkava „Barak“

P. Z. S. / 19fortyfive.com

20. 09. 2023. u 18:00

OVE nedelje, Izraelske odbrambene snage (IDF) su po prvi put predstavile svoj najnoviji tenk Merkava, nazvan „Barak“ (Grom).

НЕ ПОСТОЈИ СЛИЧАН ТЕНК: Израел представио свој оклопњак следеће генерације Меркава „Барак“

Foto: Tviter


Glavni borbeni tenk (MBT) Merkava Mark 5 sledeće generacije je bio u razvoju više od pet godina, zbog čega je njegovo zvanično predstavljanje veoma iščekivano.

Prema izraelskoj vladi, prvi modeli ovih MBT „pete generacije“ isporučeni su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

U saopštenju, izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je “inovativna era koja sa sobom donosi tenk Barak u IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) je izuzetan skok napred i jasan izraz tehnoloških sposobnosti IDF koje uvek iznova garantuju njegovu kvalitativnu prednost“.

Ministar odbrane Joav Galant istakao je simboličan datum predstavljanja tenka: Izrael obeležava 50 godina od rata Jom Kipur 1973. godine.


PREGLED PORODICE TENKOVA MERKAVA

Porodica tenkova Merkava ostala je oslonac izraelskog oklopnog korpusa više od četiri decenije. Kasnih 1960-ih, Izrael je bio spreman da nabavi i domaće proizvodi britanski tenk Chieftain, međutim, ovaj dogovor je na kraju propao.

IDF je prepoznala da će, kako bi se osigurala zaštita Izraela, morati manje da se oslanja na strane nacije i da izgradi sopstvenu proizvodnju i razvojne napore. Kada je serija prvi put bila u razvoju, IDF je dala prioritet smanjenju gubitaka osoblja u borbi. Iz tog razloga, tenkovi Merkava su posebno prekriveni debelim oklopom.



PREDSTAVLjAMO VARIJANTU MERKAVE BARAK

Tokom godina, MBT je prošao niz modifikacija i unapređenja kako bi zadržao svoju relevantnost i prednost u odnosu na konkurentska oklopna vozila. Najnovija Barak varijanta poseduje niz novih mogućnosti, uključujući mogućnost da se neprijateljski tenkovi usredsrede i ciljaju pre nego što budu u stanju da napadnu. Kao i njegovi prethodnici, Barak je dizajniran pre svega da zaštiti svoje operatere. Pritiskom na dugme, članovi posade mogu da vide svoje okruženje izvan tenka bez potrebe da izlaze, što dodaje zaštitu i takođe pomaže u rešavanju složenih problema navigacije u urbanim sredinama.

Druge nove tehnologije ugrađene u tenk uključuju naprednu veštačku inteligenciju, multi-touch 21 inča i sofisticirane šlemove koji se često povezuju sa pilotima borbenih aviona. Ovi Elbit šlemovi (IronVision) operaterima prikazuju informacije o tekućim borbama i „generišu sliku koja omogućava posadi da ’vidi kroz’ oklop vozila“, prema proizvođaču kacige. Slično pilotskim šlemovima, ovaj napredni sistem će omogućiti skeniranje od 360 stepeni u realnom vremenu uz pomoć mogućnosti veštačke inteligencije.

Foto: Tviter

Što se tiče naoružanja, Barak će se po ubojitosti podudarati sa svojim prethodnicima. Ovi novi tenkovi će imati napredniji sistem odbrane od raketa Vindbreaker koji je trenutno ugrađen na starije MBT-ove Merkava. Poznat kao sistem aktivne zaštite Trofi, ovaj sloj odbrane je možda prava zvezda izraelske porodice tenkova Merkava.

Sistem Trofi je spasao nebrojene živote u borbi koristeći naprednu tehnologiju za odbranu izraelskih tenkova od protivtenkovskih projektila i granata na raketni pogon. U stvari, stopa uspešnosti Trofejnog sistema je toliko visoka da je omogućila IDF-ovom oklopnom korpusu da deluje ofanzivnije na bojnom polju.

Uvođenje najnovije varijante Baraka sigurno će poslužiti kao dodatno sredstvo odvraćanja izraelskim protivnicima.

 

VATRENA MOĆ

U pogledu vatrene moći, Merkava V zadržava istu konfiguraciju oružja kao Merkava IV: top glatke cevi kalibra 120 mm proizvod Izraelske vojne industrije s mogućnošću gađanja na udaljenosti do četiri kilometra projektilima velike probojnosti i vođenom municijom. Dodatno naoružanje uključuje koaksijalni (spregnuti) mitraljez kalibra 7,62 mm, još jedan mitraljez kalibra 7,62 mm postavljen na desnoj strani kupole i minobacač kalibra 60 mm s unutrašnjim zatvaračem.

 


(Maja Karlin)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)