"ŽELIMO DA POŠALJEMO JAK SIGNAL": Poljska vlada usvojila rezoluciju protiv ilegalne migracije

Tanjug

19. 09. 2023. u 18:02

POLjSKA Vlada usvojila je danas rezoluciju kojom želi da pošalje snažan signal Evropskoj komisiji i svim političkim snagama u zemlji, uključujući Građansku platformu (PO), da ne pristaje na ilegalnu imigraciju, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki.

ЖЕЛИМО ДА ПОШАЉЕМО ЈАК СИГНАЛ: Пољска влада усвојила резолуцију против илегалне миграције

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Vlada je usvojila rezoluciju u vezi sa migrantskom krizom na italijanskom ostrvu Lampeduza i predloge u vezi sa imigracionom politikom koje su iznele institucije EU kao odgovor na masovni priliv ilegalnih migranata.

U saopštenju nakon sastanka, premijer je naglasio da kroz usvojenu rezoluciju Vlada ne daje saglasnost za ilegalnu imigraciju, prenose poljski mediji.

- Takođe želimo da pošaljemo jasan signal, jer Lampeduza služi kao upozorenje. Cela Evropa, cela EU, mogla bi da izgleda kao Lampeduza ako nastavimo istim putem, napravimo iste greške i primenimo iste mehanizme koje predlaže Evropska komisija - poručio je Moravijecki.

Prema njegovim rečima, EU nije naučila iz prethodnih grešaka i vratila se na iste mehanizme koji su potpuno odbačeni na sastanku Evropskog saveta u junu 2018. godine.

- Podsećam da je Evropski savet odbacio mehanizam prinudnog preseljenja i bilo kakve naknade za neprihvatanje ilegalnih imigranata. Sada se Evropska komisija vraća na to - zaključio je Moravijecki.

Zamenik premijera i lider vladajućeg poljskog Prava i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjski rekao je da postupci Evropske komisije dovode do ponavljanja situacije na Lampeduzi.

- Savet ministara je istakao da su sve vrste najava u vezi sa odlukama o preseljenju, uključujući i 10 tačaka koje je objavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u suštini podsticaj za industriju trgovine ljudima -dodao je Kačinjski. 

To je, kako je ocenio, podsticaj za one koji žele da iskoriste priliku da ilegalno uđu u Evropu.
 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave