STRAHUJU OD POGORŠANJA SITUACIJE: Pistorijus - Nemačka da ubrza povlačenje iz Malija nakon završetka misije UN

Tanjug

28. 06. 2023. u 09:34

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas za radio ZDF da Nemačka, u okviru planiranog okončanja misije UN u Maliju 30. juna, nastoji da na uređen način ubrza povlačenje svojih vojnika iz te zapadnoafričke zemlje.

СТРАХУЈУ ОД ПОГОРШАЊА СИТУАЦИЈЕ: Писторијус - Немачка да убрза повлачење из Малија након завршетка мисије УН

Foto: AP Photo/Michael Sohn

- Za nas to znači da ćemo pokušati da izađemo još brže iz Malija, ali na uređen način - rekao je Pistorijus, prenosi Rojters.

Nemačka, koja je rasporedila oko 1.000 vojnika u Maliju, već povlači svoje trupe i planira da okonča povlačenje do maja sledeće godine.

Povlačenje misije UN od 13.000 ljudi u Maliju, poznate kao MINUSMA, planira se nakon više godina tenzija između Ujedinjenih nacija i vojne hunte Malija, a došlo je na dnevni red kada je šef diplomatije Malija Abdulaji Diop ovoga meseca zatražio odlazak snaga mirovne misije "bez odlaganja".

To je označilo nagli prekid misije, koja je odranije bila ugrožena ograničenjima vlade Malija, posebno nakon što je 2021. godine angažovana privatna ruska plaćenička kompanija "Vagner".

Stručnjaci strahuju da bi se bezbednosna situacija mogla pogoršati kada misija MINUSMA napusti Mali, ostavljajući nedovoljno opremljenu vojsku Malija i oko 1.000 Vagnerovih boraca da se bore protiv ekstremista, koji kontrolišu severne i centralne delove teritorije te zemlje, preneo je ranije Rojters.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)