ŠOJGU RAPORTIRAO PUTINU: "Više od 25.000 vojnika uključeno u proveru Pacifičke flote"

Đ.G.

17. 04. 2023. u 10:30

VLADIMIR Putin se sastao sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a šef resora je predsedniku rekao o vežbama Pacifičke flote.

ШОЈГУ РАПОРТИРАО ПУТИНУ: Више од 25.000 војника укључено у проверу Пацифичке флоте

Foto: Profimedia

- Snage i trupe koje učestvuju u inspekciji su u punoj borbenoj gotovosti, uz utvrđena ograničenja, počele su da izvršavaju zadatke borbene obuke - citiran je Šojgu u transkriptu sastanka, objavljenom na sajtu Kremlja.

Kako je objasnio ministar, sada se sprovodi druga faza iznenadne provere Pacifičke flote - prelazak na južni deo Ohotskog mora uz borbeno manevrisanje i „otvaranje podvodne situacije“. Takođe, razrađena su i „pitanja borbene stabilnosti strateških raketnih podmornica i njihove spremnosti za upotrebu naoružanja“.

Ministarstvo odbrane će 18. aprila započeti završnu fazu – razvoj raketnih udara elektronskim lansiranjem. Prema planu, strateški nosači raketa leteće u centralni deo Tihog okeana i vršiti simuliranu artiljerijsku vatru na grupe brodova lažnog neprijatelja.

Putin je posle izveštaja primetio da država „ima jasne prioritete za korišćenje Oružanih snaga“.

 

- Pre svega, to se tiče ukrajinskog pravca i svega što je u vezi sa zaštitom našeg naroda u Donbasu, na drugim novim teritorijama. Ali zadaci razvoja flote, uključujući i pacifičko pozorište, nisu otkazani ili uklonjeni, i zato vas molim da preuzmete ovaj posao. Naravno, nastavite, obratite pažnju i na razvoj i pripremu sličnih događaja u drugim flotama - rekao je predsednik.

On je naglasio da se snage flote „u svojim pojedinačnim komponentama, naravno, mogu koristiti u sukobima u bilo kom pravcu“.

Prema rečima šefa države, prva etapa vežbi „zaista je protekla na veoma visokom nivou“.

Od 14. aprila vrši se iznenadna inspekcija Pacifičke flote. U njemu je uključeno više od 25.000 vojnih lica, 167 ratnih brodova i pomoćnih plovila, uključujući 12 podmornica, 89 aviona i helikoptera, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA -  Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku