ZAHAROVA O ODNOSU POLJSKE I UKRAJINE: "Varšava s Kijevom razgovara samo dok joj služi kao „antiruski instrument“ "

Novosti onlajn

17. 04. 2023. u 08:43

POLjSKA razgovara s Ukrajinom samo dok joj je potrebna kao „antiruski instrument“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom izjave poljskog ministrarazvoja i tehnologije Valdemara Bude da se zabrana uvoza ukrajinskog žita u Poljsku „tiče njegovog tranzita u treće zemlje“.

ЗАХАРОВА О ОДНОСУ ПОЉСКЕ И УКРАЈИНЕ: Варшава с Кијевом разговара само док јој служи као „антируски инструмент“

FOTO: AP/Tanjug

- Zamislite, ovako Poljska razgovara s Ukrajinom, dok joj je ta još potrebna, kao subjekt, kao antiruski alat. A kada se granica izbriše, a ostatke Ukrajine apsorbuje Varšava, onda niko neće da priča s lokalnim stanovništvom. I uopšte, ova odluka ilustruje kako zapadnjaci zamišljaju brigu za gladne i one kojima je potrebna hrana - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ranije je jedan broj organizacija koje ujedinjuju poljske poljoprivrednike protestovao što se u zemlji deponuje i prodaje žito koje se uvozi iz Ukrajine radi daljeg izvoza preko Poljske u druge države.

Poljoprivrednici kažu da je ukrajinsko žito lošeg kvaliteta, zbog čega su cene domaćih proizvoda naglo pale, a u skladištima možda nema dovoljno mesta za nove useve. Prema zvaničnim podacima, u protekloj godini iz Ukrajine je u Poljsku uvezeno oko dva miliona tona žitarica.

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žita iz Ukrajine.

U pismu je navedeno da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja članica EU, posebno onih koja se graniče s Ukrajinom ili se nalaze pored nje.

Usled protesta lokalnih poljoprivrednika Poljska i Mađarska su najavile obustavu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina.

Kijev se nada da će se u ponedeljak dogovoriti o tranzitu žita s Varšavom, koja je do 30. juna zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine usred protesta poljoprivrednika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)