BLINKEN POVODOM MASAKRA U BUČI: SAD podržavaju istragu ruskih zločina

Tanjug

01. 04. 2023. u 00:56

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas povodom godišnjice oslobođenja grada Buča nedaleko od Kijeva da su ruske snage i zvaničnici "počinili i nastavljaju da čine ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini", a da će SAD nastaviti da podržavaju ukrajinske i međunarodne napore da se dokumentuju i istraže ova zlodela.

БЛИНКЕН ПОВОДОМ МАСАКРА У БУЧИ: САД подржавају истрагу руских злочина

Foto Tanjug/AP

-Oni koji su počinili ove zločine moraju da odgovaraju. Danas se pridružujemo zemljama i organizacijama iz celog sveta da nastavimo da zahtevamo pravdu za Ukrajince i Ukrajinu, istakao je Blinken, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

Kako je naveo, ova dela su deo kampanje široko rasprostranjenog i sistematskog nasilja nad civilima.

-Na današnji dan pre godinu dana, kada su ukrajinske snage oslobodile Buču, otkrile su da je stotine muškaraca, žena i dece ubijeno od strane ruskih snaga u masakru. Ubrzo je ceo svet bio svedok dokaza o tim zločinima, u zapaljenim fotografijama i video-snimcima. Pogubljeni civili, sa rukama vezanim na leđima, dečiji letnji logor pretvoren u komoru za mučenje, masovne grobnice, naveo je Blinken.

On je rekao da je će SAD ostati uz Ukrajinu, jer ona "štiti svoj narod i bori se za njen suverenitet, svoj teritorijalni integritet, svoju demokratiju".

-Nećemo zaboraviti stradale i pobijene Ukrajince. I nastavićemo da se zalažemo za odgovornost i pravdu dokle god bude potrebno, poručio je američki državni sekretar.

Trupe pod komandom Kremlja okupirale su Buču par sedmica pošto su upale u Ukrajinu i ostale su u tom gradu oko mesec dana.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja