AMERIČKI GENERAL-PUKOVNIK: Ukrajince čekaju veliki izazovi u prolećnoj ofanzivi

P. Z. S. / newsweek.com

31. 03. 2023. u 23:19

UKRAJINSKA vojska će se verovatno suočiti sa nekoliko izazova dok se priprema za prolećnu ofanzivu na Rusiju, prema proceni penzionisanog general-potpukovnika Marka Hertlinga.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ-ПУКОВНИК: Украјинце чекају велики изазови у пролећној офанзиви

Foto Tanjug/AP

Kako rat u Ukrajini ulazi u svoj 14. mesec u aprilu, pojavilo se nekoliko izveštaja o planiranoj ofanzivi ukrajinskih trupa da povrate teritoriju koju su ruske snage već mesecima držale u zastoju. Kijevska kontraofanziva u jesen uspešno je povratila velike delove teritorije od okupacije Moskve, uključujući gradove Herson i Harkov.

Hertling, koji je ranije služio kao komandant američke vojske u Evropi, u četvrtak je na Tviteru rekao da bi moglo biti nekoliko izazova sa kojima se ukrajinske trupe suočavaju prilikom pokušaja još jedne uspešne ofanzivne kampanje, uključujući "masovne žrtve" koje su pretrpele kijevske trupe.

-Baš kao što su RU [ruske trupe] morale da regenerišu svoje snage još u aprilu nakon ranih poraza, UA [ukrajinske trupe] takođe moraju da se regenerišu, napisao je Hertling.-To je teško. A ukrajinske snage — uglavnom novi regruti — sada će morati da se bore u ofanzivnim borbama protiv odbrambenih snaga, sa novom opremom. To je još teže.

I američki i evropski zvaničnici procenjuju da su se ukrajinske trupe suočile sa čak 120.000 žrtava od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, objavio je Vašington post ovog meseca. U međuvremenu, zvaničnici procenjuju da su ukupne žrtve Rusije dostigle do 200.000 vojnika.

-Biće nepopularno reći ovo, ali hoću: UA je dobra i borbeno je pametna. Ali kao i Rusi na početku rata, oni nisu "visoki 10 stopa", nastavio je Hertling na Tviteru. -Oni sada moraju da izvrše misije velikih razmera: namerne napade i proboje kombinovanim oružjem. Veoma teško!"

-U napadu, ukrajinska vojska će biti orijentisana i na teren (povraćaj izgubljene zemlje) i na silu (eliminisanje Rusa), u zavisnosti od toga *gde* udare, dodao je on, pružajući listu koraka koje će kijevske trupe morati da preduzmu „da bi izvršiti veoma teške ofanzivne misije."

-Zaista teški zadaci za snage koje se već bore više od godinu dana, rekao je Hertling.

Penzionisani general je takođe istakao da će Rusija verovatno braniti svoje trenutne pozicije od ukrajinske ofanzive „sa pripremljenih pozicija“, dodajući da će Moskva verovatno „voljno žrtvovati vojnike“ u svojim kontraofanzivama.

-UA će povratiti dodatni teren, ali prolećna ofanziva neće biti ’ratni pobednik‘, zaključio je Hertling. „UKR [Ukrajini] će trebati više podrške.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u utorak senatskom komitetu za oružane snage da veruje da će Ukrajina imati "veoma dobre šanse za uspeh" protiv ruskih trupa u onome što on očekuje da će biti "pojačanje borbi na proleće" između dve snage .

Međutim, kako je Njuzvik (Newsweek) ranije objavio, uspeh Ukrajine bi se verovatno mogao svesti na njenu sposobnost da iskoristi „nedovoljnu zalihu zapadnog naoružanja“. Džordž Baros iz Instituta za proučavanje rata rekao je za Njuzvik da postoji „ogromna razlika“ između vrste pomoći koju Ukrajina dobija od zapadnih saveznika i onoga što je zapravo potrebno njenim snagama.

-Problem je u tome što Ukrajincima zapravo nismo dali dovoljno da pokažu za šta su zaista sposobni, rekao je Baros.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest