RUSKI LOVAC SU-30SM2: Borbeni avion dostojan zapadnog poštovanja

P. Z. S. / 19fortyfive.com

31. 03. 2023. u 21:00

AVIONI Su-30SM su upareni sa lovcima Su-35 za vršenje patrola i vojnih operacija u Ukrajini. Stručnjaci su za bugarski vojni list rekli da se Su-30SM koristi za zaštitu ruskih bombardera u Ukrajini, delujući kao distraktori.

РУСКИ ЛОВАЦ СУ-30СМ2: Борбени авион достојан западног поштовања

Foto: EPA

Prošle nedelje, ruski sofisticirani borbeni avioni Su-30SM i Su-30SM2 završili su niz vežbi obuke iznad Kalinjingradske oblasti, navodi državni medij TASS. U ovim baltičkim vežbama, najmanje deset ruskih aviona izvelo je taktičke vežbe sa bombardovanjem i raketnim udarima.

Pres-služba Baltičke flote objavila je saopštenje o vazdušnim vežbama: -Tokom vežbi piloti vežbaju da unište kolone neprijateljske vojne opreme, komandna mesta i nagomilanu ljudsku snagu, vojno-industrijske objekte, protivničke avione, vazdušno-desantne i amfibijske jurišne snage i takođe i za pružanje vatrene podrške jedinicama armijskog korpusa Baltičke flote. Iako je moskovska flota borbenih platformi bila u velikoj meri nezadovoljavajuća tokom celogodišnje invazije na Ukrajinu, flota lovaca Su-30SM ove zemlje služila je u mnogim ofanzivnim operacijama u Ukrajini.


KRATAK PREGLED POREKLA SU-30SM

Višenamenski borbeni avion Su-30SM je izveden iz ranije ruske varijante Su-30. Prvobitno razvijen u Sovjetskom Savezu od strane proizvođača Sukhoi Aviation Corporation, dvomotorni supermanevarski okvir aviona i dalje je glavna komponenta ruske vazdušne strategije. Slično većini modernijih ruskih aviona, Su-30 je potomak aviona Suhoj-27.

Označen kao „Flanker“ od strane Severnoatlantskog saveza (NATO), Su-27 je dizajniran posebno da se suprotstavi američkim lovcima četvrte generacije Gruman F-14 Tomcat i McDonnell Douglas F-15 Eagle.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Iako je Flanker imao značajne sposobnosti i pristojan domet, sovjetske snage protivvazdušne odbrane su tražile noviji lovac koji bi mogao da leti po celoj zemlji bez potrebe za dopunom goriva.

Na kraju, SSSR-ov Su-27PU je ispunio potrebe Vazduhoplovstva i kasnije ga je rusko Ministarstvo odbrane preimenovalo u Su-30. Su-30 se dobro pokazao nakon što je ušao u službu sredinom i krajem 1990-ih, a Ministarstvo odbrane Rusije je odlučilo da naruči 60 varijanti Su-30SM 2012. Su-30SM pokreću dva turbomlazna motora Al-31FP i može dostići maksimalnu brzinu leta od 2,0 maha.

Sa poboljšanim radarom, komunikacionim sistemom i sistemom naoružanja, Su-30SM je sposobniji okvir aviona od svog prethodnika. Okvir aviona Su-30SM je napravljen od titanijuma i legura aluminijuma visoke čvrstoće. Prema Air Force Technology, „Suhoj Su-30SM ima opremu za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja, globalni sistem pozicioniranja i inercijalni navigacioni sistem. Dizajn otvorene arhitekture omogućava integraciju moderne avionike, uključujući novi radarski sistem, radio i sistem za prepoznavanje i druge sisteme podrške.”


MOSKVA JE POSLALA LOVCE SU-30SM U UKRAJINU

Avioni Su-30SM su upareni sa lovcima Su-35 za vršenje patrola i vojnih operacija u Ukrajini. Stručnjaci su za bugarski vojni list rekli da se Su-30SM koristi za zaštitu ruskih bombardera u Ukrajini, delujući kao distraktori. Piloti Su-30SM privlače ukrajinsku pažnju dok „bombarderi koji lete visoko mogu da izvode bombardovanje“. Ruska vojska je prošle godine dobila prvu seriju teških lovaca Su-30SM2, najnovije varijante u porodici Su-30.

Ruski lovci Su-30MK izvezeni su širom sveta. Jermensko vazduhoplovstvo, indijsko vazduhoplovstvo, vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke armije i nekoliko drugih nacija poseduju napredne derivate platforme. Kako invazija odmiče, Moskva će nastaviti da koristi svoje lovce Su-30Sm da pomogne svojim ratnim naporima protiv Ukrajine.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024