BERLIN UVODI NOVU TARIFU ZA CENU STRUJE: Pokušaj zauzdavanja američkih subvencija

I.S.

08. 03. 2023. u 12:35

VLADA nemačkog kancelara Olafa Šolca, najavila je uvođenje posebne industrijske tarife za cenu struje u iznosu od 0,05 do 0,09 evra po kilovat satu. Namera je da se poveća konkurentnost, ali i da se Nemačka odupre američkim i kineskim subvencijama.

БЕРЛИН УВОДИ НОВУ ТАРИФУ ЗА ЦЕНУ СТРУЈЕ: Покушај зауздавања америчких субвенција

Foto: Profimedia

Kako prenose nemački mediji, električna energija je u ovoj zemlji veoma skupa. Prema rezultatima studije Fraunhofer instituta, račun nemačkih kompanija za struju u proseku je više nego dvostruko veći u odnosu na njihove konkurente u SAD i Kini. Električna energija je ključna za nekoliko zelenih tehnologija, kao što je, recimo, proizvodnja polisilikona, glavnog materijala u izradi solarnih panela.

Suočena sa novim američkim zakonom koji, između ostalog, obezbeđuje subvencije kompanijama koje unapređuju zelene tehnologije a posluju na području SAD, kao i s niskim cenama struje u Kini, Nemačka se sada sprema da "uzvrati udarac", piše briselski portal Euraktiv.

Nemački ministar privrede i klimatske akcije Robert Habek rekao je ovih dana da bi "prednosti postrojenja za obnovljivu energiju, koja proizvode struju po ceni od 0,05 do 0,09 evra po kilovat satu" trebalo da budu prenete na kompanije, u zavisnosti od "geografskih okolnosti".

Iako su podaci o cenama struje u Kini retki, predstavnici solarne industrije navode da Peking drži cenu električne energije za svoju industriju proizvodnje solarnih panela na oko 0.07 evra po kilovat satu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a