FRANCUZI PONOVO NA ULICAMA: Najavljena blokada zemlje

FRANCUZI u četvrtak ponovo protestuju protiv penzijske reforme. To je peti put od 19. januara da su izašli na ulice. Protesna povorka je u Parizu krenula u 14 sati, pravcem od Bastilje do Italijanskog trga. Prema procenama sindikata, u glavnom gradu okupilo se oko 300.000 ljudi.

ФРАНЦУЗИ ПОНОВО НА УЛИЦАМА: Најављена блокада земље

FOTO: Tanjug/AP

Centralni protest ovoga puta je održan u mestu Albi, u oblasti Tarn, na krajnjem jugozapadu zemlje, gde se, prema podacima sindikata, okupilo oko 30.000 manifestanata među kojima su bili i sikndikalni lideri. Ovaj dan protesta je zamišljen s okupljanjima u ruralnim i provincijskim delovima Francuske. Tako je na ulice u Draginjanu izašlo 1.500 manifestanata, u Kaleu i Bulonju po 3.500, u Avinjonu 5.000, u Valensijanu 7.000... Organizovano je preko 200 protestnih skupova u celoj zemlji.

Nezadovoljni građani izašli su i na ulice velikih gradova: u Marselju je protestovalo 90.000 ljudi, u Tuluzu 65.000, u Avru 20.000...

Sve to se događa u trenutku kada se u skupštinskim klupama u dosta burnoj atmosferi razmatra predlog zakona o penzijskoj reformi kojom se godište za odlazak u penziju podiže za 62 na 64 godine, uz 43 godine radnog staža. Rasprava se od petka u ponoć seli u Senat.

Lider moćnog sindikata Se-Že-Te Filip Martinez i vođa krajnje levice Žan Lik Melanšon su poručili da je ovo poslednja opomena vlastima, pred potpunu štrajkačku blokadu koja je najavljena za 7. mart. Mobilizacija je juče bila manja nego tokom ranijih manifestacija, ali organizatori to objašnjavaju školskim raspustom u toku, činjenicom da štrajkači gube dnevnice na poslu, kao i pripremama za zaoštravanje protesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)