ASAD O KATASTROFI U SIRIJI: Potrebna pomoć u celoj zemlji, Kina traži od Amerike da ukine sankcije

Tanjug

13. 02. 2023. u 22:46

KOORDINATOR UN za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits razgovarao je danas u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom o posledicama zemljotresa i hitnim humanitarnim potrebama sirijskog naroda, javila je agencija SANA.

АСАД О КАТАСТРОФИ У СИРИЈИ: Потребна помоћ у целој земљи, Кина тражи од Америке да укине санкције

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Syrian Presidency

Kako je izvestila sirijska novinska agencija, Asad je potvrdio potrebu za dopremanjem hitne pomoći u sve oblasti u Siriji, uključujući one koje su "pod okupacijom i dominacijom naoružanih terorističkih grupa“.

Predsednik je takođe naglasio neophodnost međunarodnih napora da se koncentrišu na rekonstrukciju infrastrukture u Siriji, jer je to neophodno za stabilnost sirijskog naroda i povratak sirijskih izbeglica u njihove gradove i regione.

Grifits je ranije danas saopštio da će UN pomoči da se pomoč prebaci iz regiona pod kontrolom vlade u Siriji na severozapad zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Isporuku hitnih zaliha u oblastima severne Sirije pogođenim zemljotresom zakomplikovao je dugogodišnji građanski rat između opozicionih snaga i Asadove vlade.

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad kaže da svaka pomoć koju dobije mora da ide preko glavnog grada Damaska.

Kina pozvala SAD da ukine sankcije Siriji

Kina je pozvala SAD da u odmah ukinu sve jednostrane sankcije uvedene sirijskom narodu i da "prestanu da namerno izazivaju humanitarne krize", javila je sirijska agencija SANA.

- Vlada SAD treba odmah da ukine jednostrane sankcije Siriji umesto da nude privremene olakšice - rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare.

On je dodao da SAD godinama neprestano izvode vojne intervencije i uvode nezakonite jednostrane sankcije Siriji, što je pogoršalo ekonomsku krizu u toj zemlji.

Visoki kineski diplomata je ocenio da jednostrane sankcije koje je uvela američka strana direktno ometaju napore za spasavanje žrtava snažnog zemljotresa koji je pogodio Siriju, a koji je eskalirao katastrofu, prenela je sirijska novinska agencija.

BONUS VIDEO: SIRIJA IZ VAZDUHA - Pogledajte posledice razornog zemljotresa u Džablehu snimljene dronom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!