RUSKE TRUDNICE HRLE U ARGENTINU: Svi se pitali čemu tolika navala?

Tanjug

11. 02. 2023. u 11:09

ARGENTINSKI zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog velikog broja trudnih Ruskinja koje su nedavno ušle u zemlju da bi njihova deca automatski dobila državljanstvo Argentine, što olakšava proces sticanja državljanstva za roditelje.

РУСКЕ ТРУДНИЦЕ ХРЛЕ У АРГЕНТИНУ: Сви се питали чему толика навала?

Foto Shutterstock

Šefica odeljenja za migracije Argentine Florensia Karinjano izjavila je da je ove nedelje zabranjen ulazak u zemlju za šest ruskih trudnica zbog njihove lažne tvrdnje da u Argentinu dolaze zbog turizma, prenosi AP.

Ruskinjama je na kraju dozvoljen privremeni ulazak u zemlju, a ovaj slučaj je skrenuo pažnju na fenomen ruskih trudnica koje ulaze u Argentinu da bi se tu porodile. Karinjano je saopštila da je prošle godine ukupno 21.757 državljana Rusije ušlo u Argentinu, a od tog broja su oko 10.500 bile trudne žene.

- U poslednja tri meseca je u Argentinu ušlo 5.819 trudnica - dodala je Karinjano.

Argentinske vlasti sada sprovode istragu da bi saznale da li iza ove navale ruskih trudnica stoji neka zločinačka organizacija. Državljani Rusije mogu da uđu u Argentinu bez vize.

Deca rođena u toj zemlji automatski dobijaju argentinsko državljanstvo, a njihovim roditeljima je taj proces ubrzan. Strance na traženje državljanstva Argentine privlači besplatna zdravstvena zaštita, kao i pasoš sa kojim je moguće putovati u 171 zemlju sveta bez vize.

- Problem je što ovi ljudi dođu u Argentinu, pa odu iz zemlje i ne vraćaju se, ali napuste zemlju sa argentinskim pasošem - rekla je Karinjano. Početkom decembra su u Sloveniji uhapšena dvojica navodnih špijuna ruskog porekla, od kojih je jedan imao argentinski pasoš, što je izazvalo zabrinutost Buenos Airesa. Karinjano je pozvala na strožiju proveru izdavanja pasoša Argentine, dodavši da u suprotnom "druge zemlje više neće imati poverenja u argentinske putne isprave."

BONUS VIDEO: USPEŠNO IZNELA TRUDNOĆU, UPRKOS INVALIDITETU: Anđelina (38) sa cerebralnom paralizom postala mama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOK! UKIDA SE LIGA ŠAMPIONA?! Zaboravite fudbal koji ste znali - UEFA se sprema na radikalan potez