SKANDAL TRESE GRČKU: Otac Antonije "prevarant veka" - na računu sveštenika humanitarca 33 miliona evra

Zvonko Šimunec

02. 12. 2022. u 15:04

OTAC Antonije, pedesetogodišnji miljenik grčkih medija, rukovodilac humanitarne organizacije „Kovčeg sveta”, od borca za „dostojanstven život siromašne dece”, za samo nekoliko dana postao je kandidat sa neslavnu titulu „prevarant veka”.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ГРЧКУ: Отац Антоније преварант века - на рачуну свештеника хуманитарца 33 милиона евра

Foto: EPA

Klupko je počelo da se odmotava svedočenjem o seksualnom nasilju 19-godišnjeg mladića, koji je godinama bio u smešten u različitim prihvatilištima organizacije „Kovčeg sveta”.

Detalji i identitet mladića nisu saopšteni, ali sve ukazuje da je otac Antonije tokom godina često i beskrupulozno zlostavljao više pitomaca bez roditeljskog staranja kojima je trebalo da bude zaštitnik. 

U međuvremenu objavljeno je da je mladić dobio poruku koja je direktna pretnja smrću - „sigurno znaš da ćemo te ubiti, ukoliko ne povučeš optužbe”. 

Uprkos pretnjama, ohrabreni konačnim otkrivanjem istine, javila su se i druga deca, ali i roditelji i rođaci koji su godinama trpeli torturu, jer kako su naveli policiji „drugog izlaza nije bilo”.

Sada se zna da je bilo maltretiranja, izgladnjivanja, čak i fizičkih nasrtaja na decu.

Istražni organi su pokrenuli proceduru utvrđivanja istine po prijavi zlostavljanog momka, a onda su inspektori, uvidom u papire organizacije, otkrili do sada najveću proneveru među humanitarnim organizacijama u Grčkoj.

Nepobitno je utvrđeno da se na računima oca Antonija, njegove 86-godišnje majke, supruge, nekoliko rođaka i par najbližih saradnika, u nekretninama, nakitu i drugim dragocenostima, gotovine sakrivene u brojnim sefovima, nalazi blizu 33 miliona evra. Zanimljivo je da po zvaničnim dokumentima polovina svega pripada majci oca Antonija koja živi na ostrvu Hios.

Foto: Tanjug/AP

Nije trebalo mnogo vremena da se ustanove tokovi novca i kupovine brojnih stanova, kuća, luksuznih automobila, placeva za gradnju…

Samo u okolini Atine „svetac siromašnih” je pokupovao desetak kuća i stanova.

Nekoliko tajnih sefova, koje su organi istrage otkrili, u međuvremenu su ispražnjeni.

Tužilac je odmah dao nalog da se pokrene zvanična istraga za proneveru, zloupotrebu organizacije humanitarnog karaktera, pranje novca i seksualno zlostavljane maloletnika.

Isplivalo je na površinu i na koji je način ovaj „svetac siromašnih” bogate donacije u novcu ulagao u privatne poslove, humanitarnu pomoć u robi plasirao u nekoliko supermarketa, a usput postao u pravom smislu reči „TV zvezda” i više puta nagrađivan visokim priznanjima. Između ostalog i od Atinske Akademije, dvojice bivših grčkih predsednika i mnoštva državnih institucija.

Rado i često je učestvovao u brojnim medijskih akcijama u kojima je izrastao u „zaštitnika siromašnih i ostavljenih, koji su sami na svetu”.

Ispostavilo se da je veštim manipulacija i čestim premeštanjima štićenika organizacije „Kovčeg sveta” sprečavao svaku najavu mogućeg bunta dece ili njihovih rođaka.

Naveden je i spisak darodavaca i sponzora „Kovčega sveta” među kojima je i Fondacija „Stavros Nijarhos”, koja je na početku rada uplatila na račun humanitarne organizacije 2,5 miliona evra. Nedavno je iz državne kase uplaćeno 100 hiljada evra, a tokom poslednjih nekoliko godina desetak poznatih grčkih kompanija na račun „humanitarca” prebacilo je više od 2 miliona evra.

Inače, grčka Arhiepiskopija se još ranije zvanično ogradila od svih aktivnosti oca Antonija i njegove organizacija, a posle otkrića skandala arhiepiskop Jeronimos je izjavio „da Crkva neće prikrivati sramno ponašanje i postupke onih koji brukaju odoru sveštenika”. 

Dokazano je da je Antonije odbacivao svaku vezu sa crkvenim vlastima.

Odmah posle šokantnih saznanja, kompletan upravni odbor humanitarne organizacije „Kovčeg sveta” je smenjen. 

Da bi se briga o 400 dece, koja su smeštena u prihvatilištima, nastavila nesmetano, uz pomoć države je formirano prelazno rukovodstvo, bez ijednog člana koji je imao bilo kakve veze sa ocem Antonijem.

Mediji u Grčkoj svakodnevno detaljno razrađuju „slučaj oca Antonija”, pa se očekuje da će narednih dana biti još senzacionalnih otkrića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)