RUSIMA STIGLO POJAČANJE U HERSONSKU OBLAST: Kijevu propao plan zbog straha od velike zamke

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 11. 2022. u 07:00

UKRAJINSKI generalštab priznao je da ruske jedinice napreduju u pravcu dva važna strateška grada, Avdejevke i Ugledara. Moćnom podrškom artiljerije i avijacije Rusi zauzimaju kilometar po kilometar zapadnog Donbasa, koji je do sada bio pod kontrolom vlasti u Kijevu.

РУСИМА СТИГЛО ПОЈАЧАЊЕ У ХЕРСОНСКУ ОБЛАСТ: Кијеву пропао план због страха од велике замке

Foto TASS

Raketnim udarima i avijacijom Rusi uništavaju ukrajinsku infrastrukturu. U Hersonsku oblast već su stigla pojačanja rezervista koji će sa profesionalnom ruskom armijom štititi glavne pravce sa kojih Ukrajinci mogu da napadnu Herson.

Mada je cilj ukrajinske vojske bio da do 8. novembra zauzmu važan regionalni centar Herson, ukrajinska vojska nije kretala u ofanzivu, oprezna da im Rusi nisu napravili zamku evakuišući civile. Sada kad su stanovništvo većinom prebacili na sigurno, Rusi mogu da artiljerijom i avijacijom gađaju ukrajinske jedinice koje ne mogu više da koriste civile kao živi štit.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin donedavno je govorio kako ukrajinske jedinice lako mogu da osvoje Herson. Ali, portparolka ukrajinskih jedinica "Jug" Natalija Gumenjuk objasnila je da je sasvim moguće da su sve priče o ruskom povlačenju iz Hersonske oblasti zamka, jer nisu povukli vojsku i tehniku.

- Rusi su se odavno pripremali za ulične borbe i imaju taktiku da uvuku ukrajinske jedinice u kotao. Zbog toga se ne treba radovati ruskoj evakuaciji iz Hersonske oblasti - objasnila je Natalija Gumenjuk.

Ruski vojnici na položajima , Foto TASS

Bez preterivanja se može reći da su svakodnevni raketni udari, kao i napadi dronova na energetske i vojne ukrajinske objekte, uneli nesigurnost, jer, kako pišu tamošnji novinari, jutro u Ukrajini ne počinje kafom ili čajom, nego sirenama za uzbunu koje najavljuju mogući vazdušni napad.

U nedelju je Herson bio bez struje jer su Ukrajinci prekinuli dalekovode sa visokim naponom rušeći dva betonska stuba. Pored Hersona, bez struje je ostalo desetak mesta u toj oblasti. Kasnije su u Hersonu dobili struju, prelaskom na autonomni sistem.

Po običaju, ruski generali ne najavljuju akcije i kontraofanzive. Ali, vojni komentatori se ne ustručavaju da daju svoje prognoze. Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin tvrdi da će "globalni napad ruske armije početi do kraja novembra, kad stigne pojačanje rezervista".

- Poslednje dve nedelje Rusi su vratili inicijativu - objašnjava Šurigin.

Ukrajinski političari i vojni analitičari se i dalje bave prognozama hoće li Rusi napasti Kijev iz Belorusije. Aleksej Arestovič, glavni propagandista iz štaba Zelenskog, kaže da, sve dok se u Belorusiji ne skupi 25.000 ruskih vojnika, ne treba strahovti od napada.

- Beloruska armija nije spremna, a i ne želi da ratuje u Ukrajini. Sada je u Belorusiji oko 10.000 ruskih vojnika raznih rodova vojske. Tek kad budu imali u jedinicama kopnene vojske 20.000-25.000 vojnika može se očekivati napad na ukrajinsku teritoriju - prognozira Aleksej Arestovič.

Po njemu, sada je glavni zadatak ruskih vojnika u Belorusiji da ne dozvole da se sa severa Ukrajine vojska prebaci ka jugoistoku. Jedina prava opasnost je da se sa teritorije Belorusije gađaju raketama i dronovima ciljevi na teritoriji Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše navode "Vol strit džornala" da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao sa zvaničnicima Rusije kako bi se smanjili rizici da rat u Ukrajini eskalira u nuklearni sukob. Dodao je da, iako Moskva ostaje otvorena za razgovore, nije u mogućnosti da pregovara sa Kijevom zbog odbijanja Ukrajine da pregovara sa Rusijom.

Sve češće pozive zapadnih političara da predstavnici Ukrajine i Rusije sednu za pregovarački sto u Moskvi doživljavaju kao želju da se uspostavi primirje kako bi se ukrajinska vojska još bolje naoružala za proletnju ofanzivu. Diplomatske aktivnosti bi, po planu Zapada, trebalo da budu do početka zime. U Vašingtonu ne skrivaju nameru da nastave da pomažu Ukrajinu, verujući da na bojnom polju može da pobedi Rusiju.

U Kijevu su, u međuvremenu, otkrili mrežu ljudi koji su, pokrićem humanitanog fonda, za 10.000 evra prebacivali u inostranstvo begunce od mobilizacije. Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv rukovodioca tog fonda, a od 24. februara do sada pogranična služba zadržala je više od 10.000 onih koji su nameravali da odu u inostranstvo, a nisu imali dozvole.

 

OBEĆANjA SAD TURKMENIJI

Da bi pridobili na svoju stranu rukovodstvo Turkmenije, Amerikanci im obećavaju raznu pomoć samo da daju što više gasa Evropi. O tome je u Ašhabadu, prestonici Turkmenije, razgovarao pomoćnik američkog državnog sekretara Donald Lu. Godinama se govorilo da Turkmenija, preko Azerbejdžana, snabdeva gasom Evropu, ali taj projekt nikada nije realizovan. Turkmenija je gasovodom povezana sa Rusijom i Kinom i treba puno vremena da se napravi gasovod ka Evropi.

EU KIJEVU 1,5 MILIJARDI DNEVNO

Komesarka EU Ursula fon der Lajen saopštila je u telefonskom razgovoru predsedniku Zelenskom da će ove nedelje biti obelodanjen plan pomoći Ukrajini. EU će 2023. godine dati Ukrajini 18 milijardi evra, što je za svaki mesec 1,5 milijardi.

NEMAČKI POSLANIK "TERORISTA"

NEMAČKO-UKRAJINSKI odnosi ponovo su poljuljani posle izjave šefa frakcije vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u nemačkom Bundestagu, Rolfa Mićeniha, da se nalazi na "listi terorista" ukrajinske vlade zato što se zalaže za primirje. Ako je to kriterijum, rekao je, na listu treba staviti i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i dodao da se diskriminišu svi oni koji, kao i on, žele da se zalažu za diplomatiju u vezi obustavljanja rata Rusije protiv Ukrajine.

UKLANjAJU "OSNIVAČA ODESE"

U Odesi su već ogradili spomenik carici Katerini Drugoj, koja je osnovala taj grad, a sajt "Strana.ua" piše da mu predstoji demontiranje, pa je zato i pokriven crnom folijom. Pre toga je bila serija vandalskih akcija skrnavljenja spomenika. Sada su vlasti saopštile da nameravaju da demontiraju i prenesu na skladište skulpturnu kompoziciju "Osnivača Odese". Pre toga su spomenik polivali crvenom bojom u atomsferi "derusifikacije", koja se sprovodila posle puča u Ukrajini 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju