SPREMA SE ODBRANA KIJEVA: Amerikanci forsiraju ukrajinski vojni vrh da krene u ofanzivu na Herson, kako bi opravdali davanje pomoći

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 11. 2022. u 06:45

UKRAJINSKA vojska priprema odbranu, pravi rovove i utvrđenja u Kijevskoj oblasti da bi uspela da odbrani prestolnicu od napada ruske vojske iz pravca Belorusije.

СПРЕМА СЕ ОДБРАНА КИЈЕВА: Американци форсирају украјински војни врх да крене у офанзиву на Херсон, како би оправдали давање помоћи

Foto AP

To je potvrdio komandant jedinica koje bi branile Kijev, general-lajtnant Aleksandar Pavljuk, a njegova izjava je objavljena na telegram-kanalu Kopnene vojske Ukrajine.

General Aleksandar Pavljuk kaže da se oko Kijeva kopaju rovovi i prave bunkeri, a takođe se postavljaju razne zapreke koje bi trebalo da spreče brz prodor ruskih jedinica. Kijev će se braniti u nekoliko prstenova tako da ako Rusi probiju prvu odbranu ukrajinski vojnici će se povući na drugu odbrambenu poziciju.

List "Njujork tajms" piše da se u Kijevu spremaju "totalnu evakuaciju "ako grad potupono ostane bez struje! Prema pisanju američkog lista vlasti ukrajinske prestonice evakuisale bi tri miliona stanovnika. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je upozorio da grad zaista može da ostane bez struje, vode i grejanja jer ruska vojska ne prestaje da gađa važne objekte.Kličko tvrdi kako zasada imaju dovoljne količine goriva i generatore. On i dalje poziva građane na štednju struje. Oko 450 hiljada stanova je sada bez struje, a broj se rapidno može povećati.

Zelenski i Saliven, Foto AP

Izjava komandanta odbrane Kijeva, generala Aleksandra Pavljuka, bacila je u drugi plan sve priče oko velike ofanzive na jugoistok Ukrajine. Očigledno je da Ukrajinci sada nemaju snage za tu mnogo najavljivanu ofanzivu koja je trebalo da bude potvrda, pre svega predsedniku Bajdenu, pred parlamentarne izbore u SAD da Vašington ne troši uzaludno novac i sredstva pomažući vlasti u Kijevu.

Poseta savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džeka Salivena Kijevu potvrdila je zainteresovanost sadašnjih američkih vlasti da ukrajinska vojska osvoji Herson. On se sreo ne samo sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji mu je uručio orden Jaroslava Mudrog drugog stepena, već i sa šefom vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom, ministrom energetike Germanom Galuškom, šefom predsedničke administracije Andrejom Jermakom i dr.

U razgovoru sa ukrajinskim novinarima Džek Salivan je rekao da su ga domaćini upoznali šta im treba za "hersonsku operaciju" i Vašington će pružiti potrebnu pomoć.

- Naravno da su predstavnici američke vojske u bliskom kontaktu sa ukrajinskim vojnim rukovodiocima oko hersonske operacije, kazao je otvoreno Salivan. On je objasnio da će SAD i Holandija platiti modernizaciju po 45 tenkova T-72 koji se nalaze u skladištima Češke. To znači da bi Ukrajina trebalo da dobije 90 tenkova T-72, koji će biti modernizovani. Jedan broj tih tenkova će biti predan Ukrajini do kraja ove godine, a ostali u toku 2023.

Amerikanci su obećali još 250 oklopnih transportera, kao i 40 oklopnih čamaca. Poslaće im i PVO sisteme "Havk" i 1.100 dronova "Feniks". Ukupna vrednost te američke pošiljke je 400 miliona dolara.

Pentagon namerava da zajedno sa saveznicima formira specijalnu grupu u kojoj će biti trista ljudi koja će se baviti kontrolom kako ide obuka i kako su opremljeni ukrajinski vojnici. Rukovodstvo te grupe će biti u Visbadenu u Nemačkoj.

On je rekao da ni Vašington ne želi pregovore sa Moskvom koja neće da napusti teritorije koje je zauzela. Rukovodilac predsedničke administracije Ukrajine Andrej Jermak je dan kasnije kazao da će pobeda biti tek kad se vrate teritorije na granice 1991. i kad Moskva plati ratnu štetu.

Ukrajinski vojni analitičari procenjuju da bi njihova vojska mogla da krene ka Hersonu kroz dve nedelje. Zamenik rukovodioca hersonske administracije Kiril Stremousov potvrdio je da ukrajinska vojska dovozi na granice Hersonske oblasti tenkove, oklopna vozila i drugu tehniku i priprema se za napad.

Rusi tvrde da su dobro utvrdili svoje odbrambene linije oko Hersona pa veruju ne samo da će ga odbraniti nego da će uskoro krenuti u kontranapad ka luci Nikolajev.

Ukrajinska vojska sada ima problema i sa satelitskom vezom koju korste njene jedinice ne samo u međusobnoj komunikaciji nego i za navođenje artiljerije na protivničke položaje.

Kako je saopštio Si-En-En oslanjajući se na dva dobro informisana izvora Ukrajina sada ima problema sa radom terminala satelitske veze "Starlink" čiji je vlasnik milijarder Ilon Mask. Radi se o 1.300 terminala koje koristi ukrajinska vojska. Moguće je da je Mask dao komandu da se prvo raščiste dugovi.

Maskova kompanija je imala dogovor da od svakog od 1.300 terminala u Ukrajini kojima se održavala veza dobija mesečno po 2.500 dolara. Dug Kijeva Maskovoj kompaniji je do septembra porastao na 20 miliona dolara. Zbog problema sa vraćanjem duga Ukrajincima su počeli da isključuju terminale.

Ko će da plati dugove za Ukrajinu uskoro će se videti, a u Kijevu se nadaju da će to učiniti SAD, Poljska i Velika Britanija.

I Amerikancima fale čipovi

ZA vreme posete predsednika Bajdena fabrici "Lokid Martin" bilo je govora o tome zašto SAD ne može da pošalje obećane protivtenkovske rakete "dževelin" Ukrajini. U spomenutoj fabrici ne skrivaju da imaju roblem sa nedostatkom čipova. Zato je Bajden apelovao da se poveća proizvodnja čipova.

Prilozi za morske dronove

UKRAJINSKO rukovodstvo namerava da stvori flotu morskih dronova. Predsednik Zelenski je najavio da će uskoro početi da se skupljaju dobrovoljni prilozi za kupovinu morskih dronova za zaštitu njihovog dela Crnog mora.

Krajem oktobra Ukrajinci su organizovali napad na ruske brodove usidrene u Sevastopolju. Jedan brod je oštećen. Osim vazdušnih bespilotnih letelica, u napadu su učestvovali i čamci-samoubice, dakle morski dronovi. Rusi bi imali veću štetu da luka u Sevastopolju nije zaštićena posebnom mrežom koja štiti od podvodnih dronova.

Foto Z. Jovanović

HERSON POSLE SABOTAŽE U MRAKU

Administracija Hersonske oblasti saopštila je da su brojna naselja, uključujući i grad Herson, ostali bez vode i električne energije nakon, kako navode, ukrajinskog akta sabotaže.

U saopštenju objavljenom na "Telegramu", administracija Hersona je navela da su snabdevanje strujom i vodom privremeno prekinuti, nakon što su u terorističkom napadu oštećena tri dalekovoda u regionu, preneo je Rojters.

Administracija je saopštila da je napad organizovala Ukrajina.

Ruska agencija TASS izvestila je, pozivajući se na hitne službe u regionu, da je 10 naselja, uključujući grad Herson, koji je imao pre rata 280.000 stanovnika, ostalo bez struje.

* * * * * * * * *

Od jula do septembra 2022. bežeći od rata granicu je prešlo 9,7 miliona Rusa

SMATRAJU DA SU U AZIJI SIGURNI OD MOBILIZACIJE

U MOSKVI su objavili preciznije podatke o tome koliko je njenih građana otišlo u inostranstvo posle početka rata. Posle objave mobilizacije od 21. do 27. septembra u Kazahstan je otišlo 98.000 građana Rusije, kazao je predsednik Komiteta migracione službe Kazahstana Aslan Atalikov. Osim u Kazahstan rekordni broj prelaza u poslednjih pet godina bio je u Jermeniju,Kirgiziju, Uzbekistan i Tadžikistan.

U Gruziju je od jula do septembra prešlo više od 460.000 grđana RF, a u Jermeniju je u tom periodu došlo 267.000 građana Rusije, što je dvostruko više nego godinu dana ranije. U istom periodu u Kirgiziju je stiglo sa ruskim pasošima 167.000, što je 97 posto više nego u tam periodu 2021.

Foto AP

Zanimljivo je da je značajno porastao broj građana koji su prešli granicu Mongolije.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je od jula do septembra 2022. granicu prešlo 9,7 miliona, a najviše ih je otišlo u Kazahstan, Jermeniju, Kirgiziju, Tadžikistan, Mongoliju i Abhaziju. Pre toga u prvih pet meseci je iz Rusije u inostranstvo putovalo pet miliona osoba.

Od jula do septembra u Abhaziji je bilo 2,5 miliona građana Rusije, a u Turskoj 2,1 milion. Koliko je od njih išlo turistički, ne navodi se. Zna se da je jedan broj Rusa odlazeći u spomenute zemlje tamo otvarao račune u bankama jer su im na Zapadu onemogućili transfer novca. Samo u Gruziji je otvoreno više od 40.000 računa u bankama.

Interesantno je da je za vreme pandemije korone Rusiju napustio 16,1 milion građana.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi