KONGRESMEN ODGOVORIO ZABRINUTOJ EVROPI: "Neka naši saveznici reše probleme u svom dvorištu" - Hoće li Kijev ostati bez najvećeg sponzora?

Novosti onlajn

21. 10. 2022. u 11:39

EVROPA je zabrinuta zbog mogućnosti da Sjedinjene Američke Države smanje vojnu pomoć koju pružaju Ukrajini nakon izbora za Kongres koji će se održati u novembru, piše list „Politiko“.

КОНГРЕСМЕН ОДГОВОРИО ЗАБРИНУТОЈ ЕВРОПИ: Нека наши савезници реше проблеме у свом дворишту - Хоће ли Кијев остати без највећег спонзора?

Foto AP

Kako se navodi, Evropa je „svesna zabrinjavajuće realnosti“ koja se svodi na to da bi uskoro mogla da izgubi glavnog sponzora među članicama NATO-a u Ukrajini.

Iako vlade zapadnih zemalja pružaju Ukrajini rekordnu pomoć, podrška Vašingtona i dalje nadmašuje napore Evrope po tom pitanju. Na to ukazuju predstavnici Republikanske stranke koji tvrde da sukob u Ukrajini predstavlja veću opasnost za Evropu, nego za Vašington. Stoga smatraju da evropske zemlje same treba da povećaju isporuku vojne pomoći Ukrajini.

- Naši saveznici bi trebalo da počnu sa rešavanjem problema u sopstvenom dvorištu, pre nego što zatraže od SAD velike investicije - rekao je kongresmen, republikanac Tim Berčet, prenosi „Politiko“.

Kako ocenjuje autor članka, „najdarežljiviji izvor pomoći Ukrajini bi 2023. godine mogao odjednom postati mnogo škrtiji“.

Izbori za Predstavnički dom Kongresa na sredini predsedničkog mandata u SAD održaće se 8. novembra. Prema prognozama, republikanci bi mogli da dobiju većinu, što će im omogućiti da spreče sprovođenje predloga predsednika SAD Džoa Bajdena, člana Demokratske stranke, koji aktivno pruža pomoć Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a