NEMAČKI NAUČNICI TVRDE: Omikron soj je nastao kod HIV pacijenata

Tanjug

29. 11. 2021. u 11:21

IZNENAĐUJUĆE veliki broj mutacija u novom soju korona virusa omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je oboleo od imunodeficijencije, na primer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Nemačke Karsten Vacl.

НЕМАЧКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Омикрон сој је настао код ХИВ пацијената

Foto Printskrin

Vacl je rekao da je to zamislivo i verovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučaja koji to dokazuju.

Mnogi HIV pacijenti u Africi, gde je, kako pretprostavlja, "nastao" omikron, se ne leče na adekvatan način, pa je njihov imuni sistem značajno oslabljen, objasnio je on za agenciju DPA, a prenose nemački mediji.

- U osobama sa oslabljenim imunim sistemom virus može da se razmnožava nedeljama, pri čemu može doći do izolovanih mutacija, koje virusu ne donose nikakve prednosti, ali mogu nastaviti da se umnožavaju jer imuni sistem ne može da ih kontroliše - objasnio je dalje nemački ekspert.

Prema njegovim rečima, na taj način mogu nastati dodatne mutacije, koje bi u kombinaciji donele virusu prednosti.

I poslanik SPD-a, ekspert za zdravstvo Karl Lauterbah je još u petak kazao da brojne mutacije u omikronu ukazuju na nastajanje kod HIV pacijenata.

Omikron, u poređenju sa izvornim sojem nastalim u kineskom Vuhanu, sadrži u sebi neobično visok broj, to jest tridesetak promena aminokiselina samo na proteinskom delu.

Među njima su mutacije za koje se već zna da doprinose većem širenju.

- Iako već poznajemo efekte pojedinih mutacija iz drugih sojeva, ne možemo proceniti koje efekte bi njihova kombinacija mogla imati - kaže Vacl.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara