HOĆEMO REVOLUCIJU: Hiljade građana na ulicama Sudana u znak protesta protiv vojnog udara - pale prve žrtve

Tanjug

30. 10. 2021. u 16:32

HILJADE građana Sudana izašle su danas na ulice, skandirajući „Revolucija, revolucija" u znak protesta protiv prošlonedeljnog vojnog udara koji preti da poremeti demokratsku tranziciju te zemlje.

ХОЋЕМО РЕВОЛУЦИЈУ: Хиљаде грађана на улицама Судана у знак протеста против војног удара - пале прве жртве

Foto: EPA

Demonstranti su izašli na ulice Kartuma i Omdurmana noseći sudanske zastave i uzvikujući slogane protiv vojne hunte, a u najnovijem izveštaju Rojtersa se navodi da su vojne vlasti ubile dva demonstranta u gradu Omdurmanu.

Organizacije koje se bore za demokratizaciju društva pozvale su građane da izađu na masovne proteste širom zemlje i zahtevaju povratak svrgnute prelazne vlade i puštanje visokih političkih zvaničnika iz pritvora, prenosi AP.

Specijalni izaslanik UN za Sudan, Voker Perts, sastao se u pkasno sinoć sa generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom koji predvodi državni udar, bliskom saradniku sudanskog moćnika generala Abdel-Fataha Burhana.

Dagalo komanduje Snagama za brzu podršku, paravojnom jedinicom koja kontroliše ulice glavnog grada Kartuma i koja je igrala glavnu ulogu u puču.

Perts je na svom Tviter nalogu napisao da je „naglasio potrebu za smirenošću", apelovao na vojni vrh da dozvoli mirne proteste i izbegne bilo kakve konfrontacije.

Današnji protesti će verovatno povećati pritisak na generale sudanske vojske koji su izloženi sve većim osudama SAD i drugih zapadnih zemalja i apelima da obnove civilnu vladu.

Demonstracije su organizovane pod sloganom „Povratak unazad je nemoguć“, a demonstanti zahtevaju demontažu vladajućeg vojnog saveta sa Burhanom na čelu, predaju vlasti civilima, raspuštanje paravojnih grupa i restrukturiranje vojnih, obaveštajnih i bezbednosnih agencija kako bi se uklonili oficiri koji su i dalje lojalni bivšem predsedniku, islamisti i autokrati al-Baširu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)