BORIS DŽONSON UPOZORAVA: Konferencija UN o klimi biće teška i verovatno neuspešna

Tanjug

27. 10. 2021. u 19:37

BRITANSKI premijer Boris Džonson upozorio je danas da će predstojeća konferencija UN o klimi COP26 biti "vrlo teška" i da postoji opasnost da ne uspe uprkos obećanjima brojnih zemalja da će se angažovati na smanjenju emisija ugljen dioksida, preneo je Rojters.

БОРИС ЏОНСОН УПОЗОРАВА: Конференција УН о клими биће тешка и вероватно неуспешна

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

- Naravno, tačno je da je COP26 istovremeno neverovatno važna za našu planetu, ali i vrlo teška i mogao bih reći da visi o koncu - rekao je šef vlade pred britanskim poslanicima.

Nakon otvaranja COP26 31. oktobra u Glazgovu britanska vlada će tokom dvonedeljnih sastanaka morati da uveri oko 200 zemalja učesnica da urade više na smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2), u nadi da će uspeti da obuzdaju globalno otopljenje ispod 1.5 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je vrlo ambiciozan prag postavljen 2015. Pariskim sporazumima.

Uoči samita predstavnika zemalja G20 ovog vikenda u Rimu Boris Džonson je rekao da je 17 od 20 zemalja članica predstavilo planove o smanjenju emisija ugljen dioksida, ali Kina i Indija, dva vrlo velika zagađivača, to nisu uradile.

Džonson podseća da su se zemlje koje čine 80 posto svetske privrede ove godine obvezale da će postati CO2 neutralne do 2050., u odnosu na 30 posto koliko ih se na to obavezalo ranije.

- Svaki dan razgovaram sa svetskim liderima koji govore o novim angažmanima. Da li je to dovoljno? Bojim se da je prerano reći - priznao je britanski premijer.

Boris Džonson je već u ponedeljak upozorio na rizik od mogućeg neuspeha konferencije, kazavši da je "vrlo zabrinut jer bi sve moglo poći po zlu".

- Ovo je jako, jako teško, ali verujem da ćemo ipak uspeti - kazao je on.


Na najveći samit o klimi nakon pariskih pregovora 2015. planira da dođe 120 svetskih lidera, ali kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin neće se pojaviti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije