MOSKVI FALE RADNICI, A NEĆE DA IH PLAĆAJU: Sve češće tuče državljana bivših sovjetskih azijskih republika zbog mizernih nadnica

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

03. 10. 2021. u 12:00

U Rusiji je minulih nedelja bilo više masovnih tuča među migrantima iz bivših sovjetskih republika iz Azije.

МОСКВИ ФАЛЕ РАДНИЦИ, А НЕЋЕ ДА ИХ ПЛАЋАЈУ: Све чешће туче држављана бивших совјетских азијских република због мизерних надница

ŽESTOKO Scene sve češće na ulicama glavnog grada Rusije, Foto Arhiva

Policija je morala najviše da interveniše u Moskvi i Podmoskovlju gde je pohapsila jedan broj učesnika tuča a zatim je pripremljena njihova deportacija. Gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin bio je prisiljen da izjavi da Moskvi takvi gosti nisu potrebni.

Poslednjih meseci u Moskvi je bilo više racija i pokrenuto je oko 800 krivičnih dela, a već je deportovano oko 200 ljudi. Do sada je zabranjen ulaz u Rusiju za 17.500 gastarbajtera.

Najtiražniji ruski dnevni list "Moskovski komsomolac" piše da se gastarbajteri međusobno tuku zbog posla. Reporter tog lista razgovarao je sa jednim od učesnika tučnjave koji je objasnio da je jedna grupa fizičkih radnika odbila da radi za 350 evra a gazde građevinskih kompanija su štrajkače hteli da zamene drugim koji su odlučili da prihvate da rade za male plate. I to je bio razlog za obračun.

U Moskvi nije tajna da ljudi iz bivših republika SSSR rade za malo novca, a mnogi od njih ne mogu da se vrate svojim kućama jer su skupe avionske karte.Predsednik Asocijacije migranata Rusije Vadim Koženov kaže da sada avionske karte do bivših sovjetskih republika u Aziji koštaju od 400 do 700 dolara. Koženov objašnjava da oni gastarbajteri koji su deportovani zbog tučnjava dobijaju zabranu za povratak u Rusiju čak do 40 godina.

I zvaničnici priznaju da je veliki manjak fizičkih radnika i inače radne snage.

Potpredsednik Moskve Vladimir Jefimov kaže da na gradilištima nedostaje 200.000 radnika. To je razlog zašto se događa da se preotimaju radnici sa jednog na drugo gradilište. Jefimov misli da će problem biti rešen jer vlasti nameravaju da liberalizuju ulazak u zemlju.

U toku leta u Moskvi je bilo više žestokih tuča. Tako je na metro stanici "Kuzminki" u tuči učestvovalo više od 200 ljudi, pa je policija uhapsila više od stotinu. Posle toga deportovano je oko 80 gastarbajtera. Ta masovna tučnjava je bila razlog da policija proveri dokumente šest hiljada gastarbajtera.

DEMAGOGIJA

Za vreme predizborne kampanje jedan broj ruskih političara je demagoški predlagao da se umesto stranih radnika zapošljavaju domaći. Ali to su sve prazne priče jer građani Rusije neće da za te male plate rade teške fizičke poslove na kojima se angažuju građani bivših sovjetskih republika. To je glavni razlog zbog čega je u Rusiji sve manji broj građevinara iz Srbije. Niske zarade su uticale na to da je u avionima za Moskvu sve manje srpskih radnika i onih iz bivših jugo-republika.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (VIDEO)