MERKELOVA U POSETI VARŠAVI: Rezime aktuelnih bilateralnih i problematičnih pitanja u međusobnim odnosima

Tanjug

11. 09. 2021. u 11:34

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel boravi danas u poseti Varšavi gde će razgovarati sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, saopštila je poljska vlada.

МЕРКЕЛОВА У ПОСЕТИ ВАРШАВИ: Резиме актуелних билатералних и проблематичних питања у међусобним односима

Foto: Printscreen/ardmediathek.de

Ovo je poslednja poseta Varšavi Merkelove kao kancelarke, a sa Moravjeckim će razgovarati o zaštiti spoljnih granica Evropske unije i pandemiji korona virusa, piše AP.

U saopštenju poljske vlade se navodi da će "sastanak u Varšavi biti prilika da se rezimiraju aktuelna bilateralna pitanja i uoče problematična pitanja u međusobnim odnosima".

Sastanak Merkelove i poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je provobino planiran, neće se održati, a Merkelova je u petak rekla da su im poljski zvaničnici saopštili da postoje "problemi oko planiranja" i da će predsednik Duda biti u poseti južnom poljskom gradu Katovice.

Nemačka novinska agencija DPA napominje da je Dudina kancelarija najavila da neće biti sastanka ubrzo nakon što je Rusija saopštila da je gasovod koji prenosi prirodni gas iz Rusije u Nemačku, Severni tok 2, završen.

Poljska se, zajedno sa Ukrajinom, protivi Severnom toku 2, dok je Nemačka nastavila sa projektom zbog ogromnih potreba nemačke industrije za izvorom energije.

Poljska i Nemačka imaju zajedničko viđenje nad situacijom migracionog pritiska za koji veruju da Belorsija vrši nad Evropskom unijom.

Poljska, Litvanija i Letonija poslednjih meseci beleže porast broja prelazaka Iranaca, Avganistanaca, Sirijaca i Afrikanaca iz Belorusije, a tri zemlje EU nazivaju to elementom "hibridnog rata" Belorusije protiv EU.

Nemački zvančnici su takođe zauzeli taj stav.

Duda i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer razgovarali su u petak telefonom o pitanju migranata, saopštio je šef Biroa za međunarodnu politiku Poljske Jakum Kumoč.

- Po tom pitanju, Poljska i Nemačka imaju isti stav i nedvosmisleno osuđuju ove radnje. Smatraju da iskorišćavaju nevolje ljudi, ilegalnih migranata i da ih zatim koriste za napad na EU - rekao je Kumoč.

BONUS VIDEO:

Korona napada "plavu krv" i najmoćnije ljude sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)