TURSKA I AL KAIDA SPREMAJU OFANZIVU: Udarića iz dva pravca na Asadove snage u Idlibu

Novosti online

13. 06. 2021. u 23:40

MILITANTI u severozapadnom sirijskom regionu Idlibu pripremaju se za pokretanje velike ofanzive na Sirijsku arapsku vojsku (SAA) na dva različita fronta uz direktnu podršku turske vojske, izvestila je RusVesna.SU 12. juna.

ТУРСКА И АЛ КАИДА СПРЕМАЈУ ОФАНЗИВУ: Ударића из два правца на Асадове снаге у Идлибу

Foto Arhiva VN

Prema ruskim vestima, militanti, predvođeni Hajat Tahrir al Šamom (HTS), napašće severozapadnu Hamu i severnu Latakiju.

U pripremi za ofanzivu, turska vojska je pojačala isporuke municije militantima. Najmanje 12 kamiona natovarenih granatama i raketama stiglo je u grad al-Bara u južnom Idlibu iz Turske preko graničnog prelaza Kafer Lusin.

Foto: Printscreen

- Da bi opravdali ofanzivu, proturski militanti pribegavaće raznim provokacijama protiv vladinih snaga - navodi se u izveštaju RusVesne.

HTS takođe sakuplja snage na nekoliko linija fronta u Idlibu u pripremama za ofanzivu velikih razmera. Grupa povezana sa Al-Kaidom rasporedila je na desetine boraca, kao i nekoliko borbenih tenkova.

Ruske vazduhoplovne snage pomno prate turske snage i HTS. Ranije ove nedelje, ruski dronovi primetili su nekoliko turskih haubica u severozapadnoj Hami.

Ranije ove nedelje, Idlib je doživeo vojnu eskalaciju kada je u nizu ruskih i sirijskih udara ubijeno devet militanata, uključujući glavnog portparola HTS-a. Napadi su bili odgovor na ponovne provokacije militanata.

Umesto da radi na održavanju prekida vatre u Idlibu, Turska ohrabruje militante Idliba da sprovedu još više provokacija.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)