BUGARSKA STOPIRALA SEVERNU MAKEDONIJU: Sofija blokirala početak pregovora Skoplja za ulazak u EU

Tanjug

06. 11. 2020. u 22:01

BUGARSKA je obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovarački okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji.

БУГАРСКА СТОПИРАЛА СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ: Софија блокирала почетак преговора Скопља за улазак у ЕУ

Foto: Piksabej

U saopštenju se ukazuje da deklaracija Evropskog saveta nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje zahteva Bugarska.

Sofija, međutim, veruje da se uprkos kratkim rokovima može doći do rešenja, prenosi makedonski portal Plus info.

- Bugarska zahvaljuje nemackom predsedavanju Savetu EU i komesaru za proširenje Oliveru Varheiju na konstruktivnom pristupu i svakodnevnom zajednickom radu u potrazi za rešenjem koje je i dalje moguće uprkos kratkim rokovima - navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska još ne može da odobri pristupne pregovore sa Skopljem jer, kako je navela, Severna Makedonija ne sprovodi odredbe sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplje i Sofije, potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Sofija je pre dva meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da u pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarski vlasti zahtevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obeležava kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo.

S druge strane, makedonski vlasti kažu da su makedonski jezik i identitet činjenično stanje, te da ne postoji prostora o tome da se pregovara.

Severna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU.

Predviđeno je da ta zemlja započne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024