GRADE KRŠKO 2: Slovenija i Hrvatska spremne da investiraju u novi blok nuklearke

Tanjug

01. 08. 2020. u 15:12

SLOVENIJA i Hrvatska spremne su, prema najavama zvaničnika dve zemlje, da učestvuju u mogućoj izgradnji Nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2).

ГРАДЕ КРШКО 2: Словенија и Хрватска спремне да инвестирају у нови блок нуклеарке

Arhiva Novosti

Slovenija i Hrvatska su već učestvovale u izgradnji Nuklearne elektrane Krško čije vlasništvo po pola dele energetske kompanije dve zemlje, a poruke slovenačkih ministara i državnih zvaničnika da ta zemlja namerava da graditi NEK 2 prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Hrvatski ministar energetike Tomislav Čorić kazao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško, prenosi Indikator.ba.

"Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udeo u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije", rekao je ministar Ćorić.

Dodao je da Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susedna zemlja, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske poslednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, trenutno je nerešeno.

S tim u vezi, Čorić je ponovio da slovenačka ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Najvažnije je da Hrvatska tamo ne bi mogla da skladišti sav preostali radioaktivni otpad.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 posto svojih potreba za električnom energijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)