ALBANAC U FOTELJI PREMIJERA? Zoran Zaev i Alji Ahmeti najbliži su stvaranju vladajuće koalicije u Skoplju

POBEDNIK na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji - Koalicija "Možemo" predvođena socijaldemokratama (SDSM) Zorana Zaeva, u novom sazivu skupštinskog sastava jednodomnog Sobranja imaće 46 poslanika od ukupno 120 mesta, ali je izvesno da ključ za formiranje nove makedonsko-albanske koalicione vlade ponovo drže Demokratska unija za integracije (DUI) Aljija Ahmetija, sa presudnih 15 mandata.

АЛБАНАЦ У ФОТЕЉИ ПРЕМИЈЕРА? Зоран Заев и Аљи Ахмети најближи су стварању владајуће коалиције у Скопљу

AP foto

Uprkos činjenici da su na izborima nastupili odvojeno, svi analitičari u Skoplju veruju da će Zaev potpomognut izbornim koalicionim partnerima iz pokreta Besa, sa Ahmetijem ponovo pronaći zajedničke interese za formiranje nove vlade.

Ali ovoga puta se veruje da će cena tog dogovora ipak biti nešto skuplja no prethodnog puta. Uostalom, kandidat za premijera iz redova albanske DUI Naser Ziberi izjavio je da je "pobedio koncept za Albanca premijera"! Izvesno da ni Zaev ne želi da se premijerske fotelje odrekne tek tako, pa će pregovori biti teški, ali malo ko sumnja da se novi "dil" starih partnera neće postići.

Da li je taj postizborni dogovor bio planiran i pre izbora, nije baš jasno. Ne isključuje se prećutno "probno razdvajanje", da bi se sada nastavilo po starom, posle demontaže tehničke izvršne vlasti. Kako se očekuje, SDSM i DUI prihvatiće i jedinog poslanika Demokratske partije Albanaca, Menduha Tačija. To bi, kako se prognozira, bez ostalih mogućih partnera, obezbedilo većinu u parlamentu - 62 poslanika!

To je, kako se među analitičarima tvrdi, najrealnije rešenje za konačan sastav izvršne vlasti u Skoplju.

Foto V.N.

 

Jedan od onih koji se sa tim ne slažu je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski koji je u odocnelom pojavljivanju pred novinarima posle izbora izjavio da ta partija ima najveći kredibilitet da se bori za sastav nove vlade.

- Kada se SDSM oduzmu glasovi njihovog albanskog partnera BESA, jasno je da smo mi pobednici - pojasnio je Mickoski.

Očigledno je dodatno snaženje na ovim izborima krupne albanske opozicione formacije koja će, kako se najavljuje, biti još glasnija i neće prihvatiti "vladanja" DUI u albanskom bloku.

Dosadašnji predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi, najkasnije za 20 dana od izbora u zemlji, znači 4. avgusta, treba da zakaže konstitutivnu sednicu Sobranja.

AP foto

TESNA BITKA

MEĐU analitičarama koji očekuju "period velikog pazarenja i natezanja" je i univerzitetski profesor Nenad Marković. On ocenjuje i da epidemija virusa korona "nije mnogo uplašila makedonske birače". Izlaznost od više od 50 odsto znači da će svaka naredna vlada imati legitimitet. Rezultati Markovića ne iznenađuju jer, kako kaže, "znalo se da će to biti tesna bitka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna